Przepis: Palak Lachcha Paratha
Kto powiedział, że paratha powoduje tylko przybieranie na wadze? Tak długo, jak dbasz o węglowodany i tłuszcz, które wchodzą w skład tego indyjskiego śniadania, może to być zarówno pożywny, jak i smaczny posiłek. Palak lachcha paratha na przykład jest pełna składników odżywczych i smaku.
Kilka wskazówek - przygotowując parathę, użyj wieloziarnistego atta, ponieważ ma ono więcej błonnika, białka i witamin niż rafinowana pszenica. Używaj też mniej ghee/oleju, a zamiast masła podawaj z twarogiem.
Aby Twoja paratha była bogata w błonnik i białko, spróbuj nadziać ją szpinakiem. Szpinak, bogaty w żelazo, pomaga przywrócić energię, zwiększyć witalność i poprawić jakość krwi. Jest on również doskonałym źródłem witaminy K, A, C, B2 i kwasu foliowego, a także manganu i magnezu. Witamina K jest ważna dla utrzymania zdrowia kości i trudno jest znaleźć warzywa bogatsze w witaminę K niż szpinak.
Palak Lachha Paratha Przepis
Składniki
2 filiżanki atta/mąka pszenna
Szczypta soli (opcjonalnie)
1 filiżanka szpinak puree (umyć, blanszować i puree 2 pęczki szpinaku)
½ do ¾ łyżeczki czerwonego chili w proszku
½ łyżeczki dhania (kolendra) w proszku
¾ łyżeczki nasion ajwain (carom)
Sól do smaku
Metoda
- Przygotować miękkie, elastyczne ciasto z mąki pszennej, puree z palak, ajwainu, czerwonego chili w proszku, proszku dhania i soli. Dodaj odrobinę wody, jeśli to konieczne. Z ciasta uformuj kulki wielkości cytryny. Posyp mąką powierzchnię roboczą i rozwałkuj każdą kulkę na około 5-6 cali średnicy. Skropić kilkoma kroplami ghee lub oleju i rozprowadzić go wokół parathy.Użyć noża, wyciąć 3 cale od środka parathy do jednego końca rozwałkowanej parathy. Weź odcięty koniec parathy i zwiń go w kierunku drugiego końca parathy (w kierunku odciętej strony).Lekko spłaszcz go dłonią. Posypać powierzchnię roboczą i rozwałkować gruby paratha.Rozgrzać tawę i umieścić na dużym ogniu. Gotuj paratha na tawie z obu stron, aż zobaczysz brązowe plamy, wskazujące na to, że paratha jest ugotowana. Skropić ghee po obu stronach i podawać na gorąco. Zjedzone z dal tadka, jogurtem, sałatką i zielonym chutney, może również stanowić kompletny posiłek.