Dlaczego nasiona meti są dobre dla Ciebie


Popularne cateringi dietetyczne

DietBox 74 opinie zadowolonych klientów Zamów dietę
Cuisinable 14 opinii zadowolonych klientów Zamów dietę
Przełom w odżywianiu 143 opinie zadowolonych klientów Zamów dietę

Ten lekko gorzki posmak, który pojawia się po zjedzeniu miski gudżarati dal lub kaddu sabzi, to nie tylko dodatkowa warstwa smaku. Nasiona methi, używane do przyprawiania tych potraw, są również bogate w składniki odżywcze i wspomagają odchudzanie.

Nasiona methi (kozieradki) są bogate w polisacharyd znany jako galaktomannan, który powoduje uczucie sytości, jak również w 75% rozpuszczalny błonnik. Obydwa te składniki mają duży wpływ na utratę wagi. Oprócz korzyści trawiennych, nasiona pomagają również spowolnić tempo wchłaniania cukru we krwi w organizmie, a tym samym pomagają regulować poziom cukru. Dlatego właśnie nasiona meti są zalecane dla diabetyków.

Najlepszym sposobem na spożycie nasion meti jest namoczenie ich przed użyciem. Alternatywnie, możesz prażyć nasiona na sucho, aż zmienią kolor, a po ostygnięciu zmielić je w mikserze, aby użyć ich w curry lub podczas gotowania. Namocz garść nasion meti wraz z ryżem i urad dal przez około sześć godzin, aby przygotować ciasto do idli i dosa.

Oto smaczny przepis, który wydobywa smak nasion meti:

1. Gujarati Dal

Składniki

1 filiżanka tur (arhar) dal

2 łyżki orzeszków ziemnych

1 łyżka ghee

1 łyżka oleju

¼ łyżeczki hing (asafoetida)

¼ łyżeczki rai (nasiona gorczycy)

¼ łyżki jeera (nasiona kminu)

¼ łyżki nasion meti (kozieradka)

Kilka liści kadipatta (curry)

1 laung (goździk)

Mały kawałek dalchini (cynamon)

1 tapatta (liść laurowy)

Kilka suchych czerwonych papryczek chilli

Kilka zielonych papryczek chilli, pokrojonych w plasterki

4 do 5 kawałków kokum, namoczonych w wodzie

Mały kawałek imbiru, starty

¼ filiżanki pomidorów, posiekanych

¼ łyżeczki czerwonego chilli w proszku

¼ łyżeczki haldi (kurkumy) w proszku

Gur (jaggery) i cytryna do smaku

Sól do smaku

Liście kolendry do dekoracji

Metoda

    Gotować pod ciśnieniem dal i orzeszki ziemne z 2 szklankami wody przez 3 gwizdki. Ostudzić i zmiksować w mikserze na gładką masę. Rozgrzać ghee i olej na patelni. Dodać hing, rai, jeera i kadipatta. Gdy zacznie pękać, dodać nasiona methi, całą garam masalę, tejpatta, całe czerwone chilli, zielone chilli i smażyć przed temperowaniem mieszanki dal. Dodać 1 ½ szklanki wody, kokum, pomidory, gur, sok z cytryny, imbir i suchą masalę do dal i doprowadzić do wrzenia. Niech się gotuje na wolnym ogniu przez 10-15 minut, ciągle mieszając. Udekorować liśćmi kolendry i podawać.

Aby rozpocząć z najlepszych diety i szkolenia wyborów dla Twojego fitness lub planu odchudzania, zarejestruj się dzisiaj i porozmawiać z naszymi ekspertami.

Tagi: cukier we krwi nasiona kozieradkigalaktomannanzdrowieifymeti nasionaspolisacharydykontrola cukruOdchudzanie


Popularne diety pudełkowe

Standard Jest to dieta pudełkowa dla wszystkich tych, którzy pragną się smacznie i zdrowo odżywiać i nie mają potrzeby wnikliwego liczenia kalorii. Zamów dietę
Odchudzająca Jest to typowa, deficytowa pudełkowa dieta redukcyjna, której celem jest zgubienie zbędnych kilogramów oraz zmniejszenie obwodów w kluczowych miejscach ciała w krótkim czasie. Zamów dietę
Sport Dieta pudełkowa dla sportowców to w pełni zbilansowany zestaw 5 lub 6 posiłków, uwzględniający zwiększone zapotrzebowanie na pełnowartościowe białko oraz węglowodany złożone. Zamów dietę
Wegetariańska Jest to dieta pudełkowa dla wszystkich tych, którzy pragną się smacznie i zdrowo odżywiać i nie mają potrzeby wnikliwego liczenia kalorii. Zamów dietę
Bezglutenowa Jest to specjalna dieta lecznicza dla osób cierpiących na choroby i dolegliwości glutenozależne, tj. celiakia, alergia, bądź nietolerancja na gluten. Zamów dietę
Bez laktory Jest formą leczenia dla osób, których organizm nie trawi zawartego w mleku cukru, czyli laktozy. Zamów dietę

Autor