Dlaczego nasiona meti są dobre dla Ciebie
Ten lekko gorzki posmak, który pojawia się po zjedzeniu miski gudżarati dal lub kaddu sabzi, to nie tylko dodatkowa warstwa smaku. Nasiona methi, używane do przyprawiania tych potraw, są również bogate w składniki odżywcze i wspomagają odchudzanie.
Nasiona methi (kozieradki) są bogate w polisacharyd znany jako galaktomannan, który powoduje uczucie sytości, jak również w 75% rozpuszczalny błonnik. Obydwa te składniki mają duży wpływ na utratę wagi. Oprócz korzyści trawiennych, nasiona pomagają również spowolnić tempo wchłaniania cukru we krwi w organizmie, a tym samym pomagają regulować poziom cukru. Dlatego właśnie nasiona meti są zalecane dla diabetyków.
Najlepszym sposobem na spożycie nasion meti jest namoczenie ich przed użyciem. Alternatywnie, możesz prażyć nasiona na sucho, aż zmienią kolor, a po ostygnięciu zmielić je w mikserze, aby użyć ich w curry lub podczas gotowania. Namocz garść nasion meti wraz z ryżem i urad dal przez około sześć godzin, aby przygotować ciasto do idli i dosa.
Oto smaczny przepis, który wydobywa smak nasion meti:
1. Gujarati Dal
Składniki
1 filiżanka tur (arhar) dal
2 łyżki orzeszków ziemnych
1 łyżka ghee
1 łyżka oleju
¼ łyżeczki hing (asafoetida)
¼ łyżeczki rai (nasiona gorczycy)
¼ łyżki jeera (nasiona kminu)
¼ łyżki nasion meti (kozieradka)
Kilka liści kadipatta (curry)
1 laung (goździk)
Mały kawałek dalchini (cynamon)
1 tapatta (liść laurowy)
Kilka suchych czerwonych papryczek chilli
Kilka zielonych papryczek chilli, pokrojonych w plasterki
4 do 5 kawałków kokum, namoczonych w wodzie
Mały kawałek imbiru, starty
¼ filiżanki pomidorów, posiekanych
¼ łyżeczki czerwonego chilli w proszku
¼ łyżeczki haldi (kurkumy) w proszku
Gur (jaggery) i cytryna do smaku
Sól do smaku
Liście kolendry do dekoracji
Metoda
- Gotować pod ciśnieniem dal i orzeszki ziemne z 2 szklankami wody przez 3 gwizdki. Ostudzić i zmiksować w mikserze na gładką masę. Rozgrzać ghee i olej na patelni. Dodać hing, rai, jeera i kadipatta. Gdy zacznie pękać, dodać nasiona methi, całą garam masalę, tejpatta, całe czerwone chilli, zielone chilli i smażyć przed temperowaniem mieszanki dal. Dodać 1 ½ szklanki wody, kokum, pomidory, gur, sok z cytryny, imbir i suchą masalę do dal i doprowadzić do wrzenia. Niech się gotuje na wolnym ogniu przez 10-15 minut, ciągle mieszając. Udekorować liśćmi kolendry i podawać.
Aby rozpocząć z najlepszych diety i szkolenia wyborów dla Twojego fitness lub planu odchudzania, zarejestruj się dzisiaj i porozmawiać z naszymi ekspertami.