Prawidłowe odżywianie sportowca

Prawidłowe odżywianie jest kluczem do sukcesu i zdrowia każdego człowieka, a dla sportowca jest też najważniejszą zasadą prowadzącą go do zwycięstw. Ogólnie rzecz biorąc, odżywianie sportowca i osoby prowadzącej zdrowy tryb życia jest bardzo podobne. Fakt, że sportowiec stale spędza czas na treningu, już sugeruje, że zużywa znacznie więcej energii niż zwykły człowiek, dlatego musi odpowiednio jeść. Każdy sport ma swoją własną charakterystykę, dlatego dietę należy dobierać w oparciu o kryteria wysiłkowe. Warto wziąć pod uwagę, że dieta powinna być ukierunkowana na redukcję lub zwiększenie masy mięśniowej, oraz żywność nie powinna zawierać niczego zbędnego: powinna zawierać wyłącznie produkty pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego.

Białko

Białka są bardzo ważnymi substancjami organicznymi, które są budulcem dla tkanek całego organizmu, a ponadto pełnią funkcję akceleratorów procesów biochemicznych oraz dostarczają tkankom tlen i składniki odżywcze. W diecie dla sportowca znajdziemy

• Mleko, twarożek, kefir, jogurt

• Owsianka: płatki owsiane, ryż

• Jajka

• Ryba

• Królik, kurczak, indyk

Węglowodany

Węglowodany to związki organiczne, które są podstawą procesów energetycznych organizmu. Dla sportowców korzystne jest spożywanie pokarmów zawierających węglowodany złożone, a nie proste. Żywność zawierająca węglowodany złożone:

• Owoce i warzywa

• Jagody

• Czarny chleb

• Rośliny strączkowe

• Płatki

• Orzechy

• Warzywa

• Grzyby

Żywność zawierająca proste węglowodany:

• Cukierki i cukier

• Produkty mączne

• Miód (polecany zamiast cukru)

• Woda gazowana

Tłuszcze

Tłuszcze to naturalne związki odpowiedzialne za procesy strukturalne i energetyczne organizmu. Podobnie jak w przypadku węglowodanów, istnieją dwa rodzaje tłuszczów: nasycone i nienasycone. Sportowcom zaleca się spożywanie tłuszczów nienasyconych, ponieważ spożywanie pokarmów zawierających tłuszcze nasycone może prowadzić do otyłości. Żywność zawierająca tłuszcze nienasycone:

• Orzechy

• Oliwa z oliwek

• Owoce morza i ryby

• Olej słonecznikowy

Wymagania żywieniowe sportowców

Praca sportowców wiąże się z dużymi obciążeniami i aby je spełnić, należy wybrać odpowiednie odżywianie, dla którego należy podkreślić kilka wymagań. Jedz zdrową, pożywną i energochłonną żywność. Najlepiej zjeść trochę, ale często, aby pokarm miał czas na trawienie szybciej niż w przypadku, gdy żołądek jest całkowicie pełny. Warto również wziąć pod uwagę ilość jedzenia

Oprócz tego, że pożywienie oczywiście musi być dobrej jakości, w całej codziennej diecie musi znajdować się zbilansowana zawartość składników odżywczych. Tak więc „talerz” powinien zawierać białka, tłuszcze, węglowodany w odpowiedniej proporcji, a także wystarczającą ilość błonnika pokarmowego, witamin i minerałów. Ponadto ważne jest, aby wziąć pod uwagę jakość białka i tłuszczu, a także węglowodanów. Taka liczba czynników sprawia, że sporządzenie menu dla sportowca jest zadaniem dość trudnym, a czasem wręcz niemożliwym. Z tego powodu niektórzy sportowcy amatorzy rozpoczynający samodzielne treningi zmuszeni są do stosowania raczej skromnej diety złożonej z twarogu, piersi z kurczaka, kaszy gryczanej i jęczmienia. Nadal można tu dodać całkiem sporo warzyw i owoców, ale pojawia się kolejny problem - co można z tego zrobić? Monotonna dieta w efekcie obniża poziom komfortu psychicznego, motywacja i pracowitość w treningu. Często to ograniczenia dietetyczne są przyczyną spadku wyników, a nawet zakłóceń u sportowców. Tutaj rozwiązaniem jest dieta pudełkowa. Każde menu jest zbilansowane i dostosowane do różnych obciążeń i stanowi kompletną dietę. Możesz zabrać ze sobą jedzie do pracy, treningu i na spacer. Istnieją dania, które nie wymagają podgrzewania. I wreszcie: przez wszystkie siedem dni nie spotkasz dwóch identycznych potraw, więc takie jedzenie po prostu nie może się nudzić.

Autor