Dieta paleo – mity i fakty

 

Moda ma wpływ na ludzi. W ostatnich latach świat zachodni ogarnął nowy ruch - „paleo”. Samo wezwanie do powrotu do stylu życia naszych przodków, delikatnie mówiąc, nie jest nowe. Jeśli chodzi o „pokarm przodków”, założycielem paleodietologii jest gastroenterolog Walter L. Voegtlin, który w 1975 r. Napisał książkę „Dieta z epoki kamienia”. Dieta paleo zyskała prawdziwą popularność po opublikowaniu w 2002 roku książki pod tym samym tytułem autorstwa Lorena Cordaina (notabene „dieta paleo” jest znakiem towarowym zastrzeżonym przez Cordaina.

Jaka jest istota doktryny diety paleo w jej obecnym kształcie?

Nasi przodkowie wiedli życie łowców-zbieraczy przez ponad 2 miliony lat. Oznacza to, że podstawą ich diety było mięso dzikich zwierząt, a wtórnie owoce i warzywa. Około 10 tysięcy lat temu nastąpiła neolityczna rewolucja: myśliwych zastąpili rolnicy i pasterze, a w diecie nastąpiły dramatyczne zmiany. Pierwsze miejsce na stole zajęły zboża, które człowiek nauczył się przetwarzać. Ponadto produkty mleczne zaczęły odgrywać ważną rolę w wielu kulturach. Wszystko to odbiło się na zdrowiu neolitów: zmniejszył się ich wzrost, wzrosła śmiertelność niemowląt i zmniejszyła się oczekiwana długość życia; rozprzestrzeniły się choroby związane z niedożywieniem, takie jak anemia. W ten sposób, rewolucja neolityczna pozwoliła ludziom przetrwać w dramatycznie zmieniających się warunkach, ale za wysoką cenę. W rezultacie dzisiejsi ludzie spożywają ogromne ilości zbóż, roślin strączkowych i warzyw bogatych w skrobię. Potrafią wchłonąć wszelkiego rodzaju słodycze; każdego dnia zajadają się tłustym mięsem zwierząt karmionych zbożem w środowisku przemysłowym; nasza codzienna dieta obejmuje przetworzone oleje, produkty mleczne itp. Jednak genetycznie ludzie pozostają tymi samymi łowcami i zbieraczami, którymi byli 10 tysięcy lat temu. Przecież od początku neolitu dzieli nas zaledwie 500 pokoleń. Rezultatem są dolegliwości, które ogarnęły postindustrialne społeczeństwo: otyłość, nadciśnienie, cukrzyca, miażdżyca itp. Problemy sercowo-naczyniowe.

Podstawy diety paleo

Wyjście jest oczywiste: wróć do swoich korzeni i znowu jedz jak nasi szczęśliwi, zdrowi i sprawni przodkowie. Oto podstawowe zasady diety Cordain:

• Możesz jeść chude mięso, ryby i owoce morza.

• Możesz jeść wszystkie owoce i warzywa, które nie zawierają skrobi.

• Żadnych zbóż.

• Żadnych roślin strączkowych.

• Brak produktów mlecznych.

• Ograniczaj ilość soli

• Minimalizuj cukier

Korzyści z jedzenia Paleo są podobne do korzyści płynących ze spożywania zdrowszej żywności w ramach dowolnego planu dietetycznego. Ponieważ unikasz rafinowanego cukru, łatwiej jest uniknąć skoków poziomu glukozy we krwi, a także pomaga uniknąć uczucia zmęczenia, które wywołuje załamanie cukru. Jeśli masz cukrzycę, powinieneś skonsultować się z lekarzem, aby sprawdzić, czy akceptuje ten plan diety. Ponieważ ta dieta opiera się w dużym stopniu na mięsie, będziesz otrzymywać sporą ilość białka, aby „nakarmić” swoje mięśnie. Pomaga to w promowaniu szczuplejszej sylwetki, a nawet może pomóc we wzroście mięśni. Automatycznie eliminujesz produkty pszenne, które pozbywają się glutenu, więc w istocie przestrzegasz jednocześnie diety bezglutenowej. Istnieje wiele dowodów, które sugerują, że gluten jest problematyczny dla układu pokarmowego i dla przybierania na wadze, nawet dla tych, którzy nie mają wrażliwości na gluten.

Większość diet utrzymuje cię w ciągłym stanie głodu, ale przy diecie Paleo koncentrujesz się na poczuciu sytości i dobrym samopoczuciu, co oznacza, że jest łatwiejsza do stosowania. Zawiera również sporą ilość zdrowych tłuszczów. Jeśli jesz odpowiednią mieszankę białek z mięsa, a także warzyw, które pomagają ci poczuć się sytym, oraz owoców, które dostarczają odpowiednią ilość błonnika i węglowodanów, nie będziesz mieć problemu z przygotowaniem posiłku.

Autor