Dieta pudełkowa bez nabiału
Jak się okazuje, rezygnacja z produktów mlecznych jest całkowicie zdrowa. Chociaż nabiał ma pewne zalety, niekoniecznie musi być w naszej diecie, a wiele korzyści zdrowotnych związanych z nabiałem można znaleźć w innych produktach spożywczych.
Czy potrzebujemy nabiału?
Wielu z nas dorastało w przekonaniu, że mleko jest niezbędnym elementem zdrowej diety. Powiedziano nam, że ogólnie mleko i produkty mleczne wspierają mocne kości i utrzymują nas w zdrowiu. Jednak dziś rośnie trend całkowitego unikania produktów mlecznych. Jak się okazuje, rezygnacja z produktów mlecznych jest całkowicie zdrowa. Chociaż nabiał ma pewne zalety, niekoniecznie potrzebujemy go w naszej diecie, mimo że często jest wymieniany jako główna grupa żywności. Wiele korzyści zdrowotnych występujących w nabiale można znaleźć w innych produktach spożywczych.
Jakie produkty wchodzą w skład diety?
Nabiał składa się z całego mleka i jego produktów pochodnych. Oznacza to, że rezygnujemy nie tylko mleka, ale także śmietanki, lodów, jogurtu, sera, śmietany, masła i kefiru. Nie zapomnij o mleku kozim lub owczym. Wiele wypieków zawiera masło lub śmietanę. Wiele dipów i sosów zawiera również nabiał. Z jakiegoś powodu wielu uważa, że jaja należą do kategorii produktów mlecznych, prawdopodobnie dlatego, że idea produktów mlecznych przywodzi na myśl farmy. Jajka nie mają jednak nic wspólnego z mlekiem. Nabiał dostarcza ważnych składników odżywczych, takich jak wapń, więc unikanie go może wymagać uzupełnienia diety innymi produktami. Jedz dużo ciemnozielonych warzyw liściastych, takich jak kapusta włoska i jarmuż. Jedz także warzywa morskie, sardynki i łososia z kością. Zamiast masła można użyć oliwy z oliwek, mleko owsiane zamiast zwykłego mleka, awokado zamiast śmietany lub sorbetu i lody bananowe zamiast lodów mlecznych. Tofu jest świetnym substytutem sera, a miejsce sera na pizzy mogłyby zająć grzyby. Spróbuj użyć mleka migdałowego lub sojowego jako substytutu mleka zwierzęcego, na przykład w koktajlach.
Korzyści z przejścia na produkty bezmleczne
Wiele produktów spożywczych zalicza się do produktów mlecznych. Lody i mleczna czekolada aż po beztłuszczowy twarożek to produkty mleczne. Czy więc rezygnacja z nabiału spowoduje utratę wagi? Tak. Chociaż wielu z nas lubi sycący kawałek sera, nie jest tajemnicą, że rezygnacja z produktów mlecznych prowadzi do utraty wagi. Szczególnie odrzucenie smakołyków, takich jak produkty z pełnego mleka i zastępowanie ich mlekiem orzechowym, znacznie zwiększy twoje szanse na spalenie tłuszczu i utratę wagi. Wiele badań pokazuje, że zwiększone spożycie produktów mlecznych może w rzeczywistości prowadzić do większej liczby trądzików na skórze, zwłaszcza u nastolatków. Wiele osób zgłasza, że ich skóra oczyszcza się po odcięciu nabiału z diety. Dlaczego nabiał miałby wpływać na obecność trądziku? Niektórzy uważają, że chodzi o obecność hormonów wzrostu w mleku, podczas gdy inni wskazują na skoki cukru i insuliny po spożyciu laktozy. Nawet połowa światowej populacji ma zmniejszoną zdolność trawienia laktozy po okresie niemowlęcym. Jeśli jesteś jednym z nich, spożywanie nabiału może powodować wzdęcia, skurcze lub biegunkę. Laktaza to enzym występujący w organizmie, który pomaga trawić laktozę, główny cukier znajdujący się w nabiale. Nietolerancja laktozy jest wynikiem posiadania wystarczającej ilości enzymu laktazy do prawidłowego trawienia nabiału. Jeśli więc nie tolerujesz laktozy, warto całkowicie zrezygnować z nabiału.
Jednak nawet dla osób bez nietolerancji laktozy ta może mieć ogromny wpływ na zespół jelita drażliwego. Wiele osób twierdzi, że podczas odrzucenia produktów mlecznych wzdęcia i skurcze żołądka występują znacznie rzadziej. Powinniśmy również zwrócić uwagę, że nabiał ma bardzo niską zawartość błonnika. Ten bardzo pomaga w trawieniu. Więc kiedy spożywasz duże ilości produktów mlecznych i mniej produktów bogatych w błonnik, prawdopodobnie będą u ciebie występować problemy z trawieniem.