Herbata zielona vs. herbata mleczna - która lepsza?
Woda jest eliksirem życia i jest niezbędna dla dobrego samopoczucia. Jednak herbata zajmuje kolejne miejsce pod względem popularności jako napój z wyboru. Mieszkańcy Azji, Wielkiej Brytanii i Kanady, a także części Afryki, uwielbiają ten wyjątkowy napój, który powstaje przez zaparzenie garści liści herbaty w gorącej wodzie. Jest to najstarszy znany ludzkości sposób na odświeżenie się w ciągu kilku sekund.
Zdziwiłbyś się, gdybyś wiedział, że herbata rosła obficie na terenach słabo zaludnionych i często była ignorowana. Dopiero w 2737 roku p.n.e. chiński cesarz dodał ją do swojej porannej filiżanki, wynosząc ją tym samym na nowe wyżyny. Pozostał on zauroczony mocno w umysłach ludzi. Amerykańska kawa jest stosunkowo nowym napojem, który został spopularyzowany po bostońskim tea party. Herbata z pewnością nie ogranicza się do jednego rodzaju.
Wręcz przeciwnie, można znaleźć zagorzałych miłośników herbaty, którzy dyskutują o jej zaletach w zależności od koloru. W ten sposób można uzyskać czarne, białe, zielone i żółte odmiany herbaty dostępne już teraz. Wszystkie one pochodzą jednak z jednej rośliny - Camellia Sinensis. Różnica polega na sposobie przetwarzania liści oraz stopniu utlenienia, jakiemu są poddawane. Napój ten ma wiele zalet zdrowotnych, ale dodanie mleka i kostki cukru, aby uczynić go bardziej smacznym, może nieco zmniejszyć jego wartości odżywcze.
Można tęsknić za starą herbatą z mlekiem lub sięgnąć po stosunkowo nową herbatę zieloną. Którą z nich należy jednak pić? Herbata zielona kontra herbata z mlekiem to temat, który jest przedmiotem poważnej debaty wśród przyjaciół i rodzin. Każda odmiana ma swoje zastosowania i pomoże Ci podjąć świadomą decyzję, jeśli dowiesz się wystarczająco dużo, aby je rozróżnić.
Spis treści:
- SkładnikiKorzyści z herbaty mlecznejKorzyści z herbaty zielonejHerbata zielona LUB herbata mleczna: Która jest zdrowsza? Najczęściej zadawane pytania (FAQ)
Składniki
Chociaż wiadomo, że parująca filiżanka herbaty zawiera kilka korzystnych składników, większość ludzi woli ją pić, aby zwiększyć swoją energię i zachować świeżość. Poranna herbata stała się w dzisiejszych czasach niemal niezbędna. Warto jednak przyjrzeć się składnikom każdego rodzaju herbaty, aby wybrać swój poranny napój.
#1 Antyoksydanty
Katechiny, główny składnik herbaty, mają udowodnione właściwości przeciwutleniające. Zielona herbata jest bogata w katechiny, które pomagają organizmowi zachować zdrowie poprzez ochronę przed wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za choroby i starzenie się. Niestety, spożywając czarną mleczną herbatę, organizm nie otrzyma zbyt wielu przeciwutleniaczy. To właśnie mleko uniemożliwia wchłanianie antyoksydantów przez komórki organizmu.
#2 Kofeina
Nie należy automatycznie przerzucać się na kawę, gdy pragnie się uzyskać kofeinę. Herbata również zawiera sporą ilość kofeiny, a herbata mleczna ma jej więcej niż jej zielony odpowiednik. Herbata mleczna jest zwykle przygotowywana z czarnej herbaty, która zawiera więcej kofeiny. W małej filiżance herbaty parzonej przez 8 minut w gorącej wodzie i mleku znajduje się więc 30 mg-60 mg kofeiny. Znany wzmacniacz energii, picie kilku filiżanek herbaty z mlekiem może spowodować wzrost ciśnienia krwi i przyspieszenie akcji serca. Dlatego zdecyduj się na 1-2 filiżanki dziennie i aby upewnić się, że lepiej wchłaniają przeciwutleniacze, wybierz czarną herbatę bez mleka lub dodaj trochę soku z cytryny, aby poprawić smak.
#3 Fluorki
Będziesz w stanie uzyskać dobrą ilość fluorków, wybierając zieloną herbatę. Pozwoli Ci to wzmocnić kości i utrzymać zdrowe zęby bez uciekania się do suplementów. Dodanie mleka będzie rozcieńczyć ten efekt z liczby fluorków jest znacznie zmniejszona.
Zalety herbaty z mlekiem
Herbata mleczna jest przygotowywana przez dodanie łyżki stołowej lub 2 mleka do zaparzonej czarnej herbaty. Spożywa się ją na gorąco i jest popularna w Wielkiej Brytanii oraz w niektórych częściach Azji Południowej. Niektóre z korzyści związanych z piciem herbaty z mlekiem obejmują:
1. Lepszy smak
Ostry, cierpki smak zostaje znacznie zredukowany po dodaniu mleka. Ten rodzaj herbaty jest aromatyczny i lubiany przez prawie wszystkie społeczności pijące herbatę, które nie mogą się obejść bez filiżanki porannej herbaty.
2. Dodatkowe korzyści
Wiele osób, upewnij się, aby mieć herbatę z dodatkiem smaku albo imbiru, kardamonu, cynamonu, goździków, liści tulsi, liści mięty, lub niektórych ziół. To dodaje więcej smaków wraz z dodatkowymi korzyściami zdrowotnymi
Korzyści płynące z picia zielonej herbaty
Spożywanie zielonej herbaty pomoże Ci czerpać ogromne korzyści z jej bioaktywnych składników, które poprawiają zarówno zdrowie serca, jak i funkcje mózgu. Niektóre z korzyści zdrowotnych, które zostały udowodnione przez medycynę obejmują:
1. Poprawa zdrowia serca
Zielona herbata zawiera dobrą ilość EGCG (galusan epigallokatechiny) związki, które utrzymują wyściółki naczyń krwionośnych i zmniejsza stres i niepokój. Nie należy nigdy dodawać mleka do zielonej herbaty dla lepszego wchłaniania antyoksydantów.
2. Detoksykacja
Wszystkie toksyny mogą być eliminowane z organizmu, dzięki uprzejmości zielonej herbaty. To nie tylko zwiększyć swoją odporność, ale może również poprawić stan zdrowia skóry, dzięki czemu bez skazy i błyszczące w wyglądzie.
3. Utrata wagi
Przeciwutleniacze pochodzące z zielonej herbaty pomaga w walce z uszkodzeniami wolnych rodników i poprawia metabolizm. To pomaga w utracie wagi, gdy w połączeniu z dobrze zbilansowanej diety i ćwiczeń.
Herbata zielona LUB herbata mleczna: Która jest zdrowsza?
Herbata, czy to czarna, zielona, czy biała, spożywana samodzielnie poprzez zaparzanie w gorącej lub zimnej wodzie, zawiera bardzo mało kalorii. Jednak większość ludzi preferuje herbatę z mlekiem. Dodawanie do niej mleka nie tylko obniża jej walory zdrowotne, ale może też w znacznym stopniu obniżyć jej wartość. Specjaliści medyczni zalecają picie herbaty bez żadnych polepszaczy smaku, aby zapewnić uzyskanie pełnego zakresu jej korzyści.
Oczywiście, mleko jest pełnowartościowym produktem spożywczym, ale dodanie go do czarnej herbaty nic jej nie doda. Zamiast tego może okazać się nieskuteczne. Tak więc, idź dalej i pić herbatę, aby zwiększyć poziom energii, ale pamiętaj, aby pić go w surowej postaci przez parzyć go w gorącej wodzie. Możesz dodać kroplę cytryny, aby pozbyć się gorzkiego smaku zamiast mleka.
Jeśli jesteś chętny do porównania plusy zielonej i mlecznej herbaty, to jest to zielona herbata, która dostaje do sprawdzenia większość pól. Sprawdź poniższe szczegóły i wybierz zdrowszą opcję.
- Zielona herbata ma mnóstwo fluorków, które są korzystne dla zdrowia kości i zębów, ale herbata z mlekiem ma zmniejszoną ilość itCaffeine zawartość jest znacznie mniej w zielonej herbacie niż w jego czarny odpowiednik. Mieszanie jej później z mlekiem może powodować szybsze bicie serca i wzrost ciśnienia krwiObfitość EGCG pomaga w krążeniu krwi poprzez ochronę wyściółki naczyń krwionośnych. Przez mieszanie dodając mleko do czarnej herbaty może skończyć się nie wiele korzyści Zielona herbata jest uważana za pomoc w utracie wagi, podczas gdy mleko w herbacie dodaje kalorii, jak wielu woli go z cukrem
Podsumowanie
Zarówno zielona, jak i czarna herbata mają kilka wspólnych korzyści, w tym zwiększanie energii i poprawę zdrowia serca. Zielona herbata zawiera dodatkowe przeciwutleniacze, które przyczyniają się do poprawy zdrowia. Należy pamiętać o piciu herbaty z mlekiem, ponieważ może ona nie być tak skuteczna jak zielona herbata i może zawierać dodatkowe kalorie.