Wszystko o Amla (agrest indyjski)
Indyjski agrest, czyli Amla, to pikantny owoc sezonowy, dostępny w miesiącach zimowych. Jest to owoc z osobliwą mieszanką smaków, zawierającą pięć z sześciu smaków od gorzkiego, ostrego, słodkiego do cierpkiego i kwaśnego i jest znany w Indiach jako pomoc dla zdrowia i urody. Popularnie znany jako Amalki w sanskrycie (podtrzymujący) lub Dhatri (pielęgniarka), ten malutki owoc jest znanym źródłem mocy dobroci, pełnym składników odżywczych, takich jak białka, węglowodany, potas, błonnik, minerały i witaminy.
Amla jest w stanie pomóc w budowie, naprawie i utrzymaniu ludzkiego ciała. Wysoka zawartość witaminy C zapewnia skuteczną syntezę kolagenu, co poprawia stan włosów, paznokci, zębów i skóry. Amla ma również pozytywny wpływ na układ pokarmowy, wydalniczy, oddechowy, krwionośny, rozrodczy i nerwowy.
Dla osób dorosłych zalecana ilość dziennego spożycia amli to 75-90 mg dziennie.
Wartość odżywcza (100 g)
Energia 58 kilo kalorii
Błonnik 3,4%
Białka 0,5%
Tłuszcz 0,1%
Węglowodany 13.7 g
Wapń 50 %.
Żelazo 1,2 mg
Karoten 9 mikrogramów
Tiamina 0.03mg
Ryboflawina 0.01mg
Nicen 0.2mg
Witamina 600mg
Przepisy
1. Amla chutney
Składniki
Amla 4 szt.
Liście kolendry 2 łyżki
Zielone chilly 2
Mały kawałek imbiru
Szczypta jeery
Szczypta hing
Nasiona Rai (gorczycy) ¼ łyżki
Sól do smaku
Olej, 1 łyżka
Metoda
- Namocz agrest w gorącej wodzie przez pięć minut i obierz go ze skórki. Dodać liście kolendry, zielone chili, imbir, jeera, sól. Umieścić w mikserze i wyrobić pastę bez wody. Podgrzać olej, dodać hing-rai. Wymieszać z nim pastę i zmiksować.
Zawartość odżywcza (porcja 100g)
Węglowodany 75.40%
Białko 0.40%
Tłuszcz 0
2. Amla Sabji
Składniki
Amla ¼ kg
Cebula, drobno posiekana 1
Pasta imbirowo-czosnkowa 1 łyżka
Pasta z zielonego chili 2 łyżki
Nasiona Rai (gorczyca) ½ łyżki
Kilka liści curry (kadipatta)
Haldi (kurkuma w proszku) ¼ łyżki
Czerwone chili w proszku 1 łyżka
Methi (kozieradka) w proszku 3 łyżki
Dhania (kolendra) w proszku 1 łyżka
Jeera (kminek) w proszku ¼ łyżki
Szczypta hing
Sól do smaku
Olej według wymagań
Metoda
- Gotować amlę pod ciśnieniem z filiżanką wody w szybkowarze przez dwa gwizdki. Otworzyć garnek po ustąpieniu ciśnienia, usunąć nasiona amli. Rozgrzać olej na patelni. Dodać hing, rai i kadipatta i pozostawić do rozpryśnięcia.Dodać pastę imbirowo-czosnkową, zieloną pastę chilli, cebulę i smażyć przez kilka minut.Dodać suche masala i mieszać na średnim ogniu.Dodać amlę, sól i dobrze wymieszać. Kiedy zawartość będzie sucha, wyłącz kuchenkę.
Aby rozpocząć z najlepszych diety i szkolenia wyborów dla Twojego fitness lub planu odchudzania, zarejestruj się już dziś i porozmawiać z naszymi ekspertami.