Domowe pierogi ziemniaczane jak u babci


Popularne cateringi dietetyczne

DietBox 74 opinie zadowolonych klientów Zamów dietę
Cuisinable 14 opinii zadowolonych klientów Zamów dietę
Przełom w odżywianiu 143 opinie zadowolonych klientów Zamów dietę

Jump to RecipeThe These

Homemade Pierogi with Potato & Cheese Filling are chewy and hearty-the ultimate family-friendly comfort food!

Zostałam poproszona o wzięcie udziału w tej kampanii z Cabot Creamery jako członek sieci blogerów Healthy Aperture. Zostałam wynagrodzona za mój czas.

Jeśli miałeś wystarczająco dużo szczęścia, aby mieć babcię z Europy Wschodniej, Twoje ciało prawdopodobnie w co najmniej jednej trzeciej składa się z pierogów.

Dorastając w zachodniej Pensylwanii, spędziłam wiele radosnych chwil przy stole mojej babci, ucztując na jej gęstych, kruchych, domowych pierogach. Czasami dodawała do nich sałatkę. Ale zazwyczaj po prostu kopaliśmy prosto w miskę z pierogami z ziemniakami i serem, licząc ile zjedliśmy i ogłaszając to na zakończenie posiłku (jestem pewna, że mój mąż, kiedy jeszcze się spotykaliśmy, ustanowił rekord 20 sztuk).

Ten przepis na pierogi pochodzi od mojej babci. Jak większość babć, moja nie gotowała według spisanych przepisów i nigdy nie dzieliła się dokładnymi miarami. Ale kiedy jeszcze mieliśmy szczęście mieć ją przy sobie, różni członkowie rodziny lepili z nią pierogi i sklecili razem przepis, który jest całkiem blisko. Więc teraz moje dzieci też mogą je spróbować.

Robienie domowych pierogów to praca z miłością. Nie zamierzam nazywać ich "łatwymi", "bezproblemowymi" czy "szybkimi", bo takie nie są. Są za to doskonałym jedzeniem na pocieszenie - i, przynajmniej dla mnie, maszyną czasu do powrotu do stołu w jadalni mojej babci.

Ten przepis na nadzienie do pierogów jest zrobiony z Cabot Seriously Sharp Cheddar Cheese. Być może już używasz Cabot lub widziałeś go w sklepie spożywczym, ale oto kilka rzeczy, których możesz nie wiedzieć o Cabot i ich produktach:
  • Cabot Creamery istnieje już od 100 lat! Cabot jest spółdzielnią, której właścicielami i zarządcami jest około 800 rodzinnych farmerów z Nowej Anglii i Nowego Jorku.
  • 100% zysków trafia z powrotem do rolników należących do spółdzielni.
  • Cabot produkuje sery, jogurty greckie, śmietanę, twarogi, masło i białka serwatkowe.
  • Ser cheddar Cabot, produkowany po prostu z mleka, soli i kultur serowarskich, nie zawiera laktozy.
You might also like: Instant Pot Mac & Cheese

Jak zrobić pierogi domowej roboty

Jak zrobić nadzienie do pierogów

Są to tradycyjne pierogi z ziemniakami i serem. Moja szwagierka dodaje do swojego nadzienia pokrojony w kostkę boczek. Moja babcia również nadziewała pierogi kiszoną kapustą.

Aby zrobić nadzienie ziemniaczano-serowe, pokrój obrane ziemniaki w plastry o grubości 1/2 cala. Dzięki temu ugotują się szybciej i bardziej równomiernie. Umieść w średnim rondlu, zalej wodą i postaw na średnim ogniu. Kiedy woda zacznie wrzeć, gotować przez około 15 minut lub do momentu, kiedy ziemniaki będą bardzo miękkie. Zdjąć z ognia i odcedzić ziemniaki.

Dodaj ser, masło i sól bezpośrednio do rondla i albo utrzyj ręcznie, albo użyj miksera ręcznego, aby zmiksować do uzyskania gładkiej i puszystej masy.

Przełóż masę ziemniaczaną do małej miski lub naczynia do pieczenia, przykryj i odstaw do lodówki (po schłodzeniu łatwiej jest pracować z nadzieniem ziemniaczanym).

Jak zrobić ciasto na pierogi

UWAGA: To nie są delikatne, kruche pierogi. To grube, ciągnące się ciasto pierogowe - takie, jakie jadłam dorastając.

W średniej misce zmieszać mąkę chlebową i sól. Na środku zrobić wgłębienie i dodać jajka.

Mieszaj delikatnie, dodając wodę w razie potrzeby, aż ciasto się połączy (możesz nie użyć całej ilości wody, mi zwykle zostaje kilka łyżek).

Przepis na Domowe Pierogi z nadzieniem ziemniaczano-serowym: Click to Tweet Wyrabiaj ciasto ręcznie, albo w misce, albo na lekko posypanej mąką powierzchni, tylko do momentu, aż ciasto utworzy zwartą kulę, około 30-60 sekund. Lekko obtocz kulę w mące i przykryj folią (aby zapobiec wysychaniu ciasta) i odstaw na około godzinę. Kiedy ciasto odpocznie, przekrój je na pół. Jedną połowę trzymaj w misce pod przykryciem. Jeśli masz maszynkę do makaronu, możesz użyć jej do rozwałkowania ciasta (tak robi moja genialna szwagierka). W przeciwnym razie, wyłóż drugą połowę na lekko oprószoną mąką powierzchnię roboczą i rozwałkuj ciasto za pomocą wałka. Jeśli ciasto się klei, podsyp odrobiną mąki i delikatnie je wyrób. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 1/8 cala. (Jeśli ciasto bardzo się sprężynuje, daj mu odpocząć około 10 minut i spróbuj ponownie). Wyciąć w cieście 3-calowym nożem do ciastek lub górną krawędzią szklanki lub słoika. Wyjąć nadzienie ziemniaczane z lodówki. Łyżką lub łyżką stołową nałożyć niewielką ilość nadzienia (trochę mniej niż łyżkę stołową) na środek każdego kawałka ciasta.

Delikatnie złóż krawędzie, szczypiąc palcami, aby uzyskać dobre uszczelnienie.

Być może trzeba będzie delikatnie rozciągnąć ciasto, aby unieść je nad nadzieniem i zacisnąć. Unikaj, aby nadzienie nie dostało się do uszczelki, w przeciwnym razie pierogi mogą przeciekać podczas gotowania! Ponownie rozwałkuj skrawki, pozwalając ciastu odpocząć, jeśli trudno je zwinąć. Powtórz czynności z drugą połową ciasta. Powinieneś otrzymać około dwóch tuzinów pierogów. Zostanie Ci nadzienie - jedz je łyżką! Umieść pierogi na blasze do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym lub silikonową matą do pieczenia. Zamrażaj pierogi na blasze, aż będą twarde, a następnie przełóż do torby lub pojemnika do zamrażarki, aż będą gotowe do użycia. Aby ugotować, ustaw duży rondel z dobrze osoloną wodą na dużym ogniu i doprowadź do wrzenia. W międzyczasie rozpuść na patelni około pół kostki masła i dodaj 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę lub plasterki (do wyboru) i smaż na średnim ogniu, aż cebula się zarumieni. Ostrożnie wrzucaj pierogi do wrzącej wody (po pół partii na raz) i gotuj przez 5 minut. Ugotowane pierogi przełożyć na patelnię z masłem i cebulą, wymieszać, aby je obtoczyć i trzymać w cieple. Kiedy wszystkie pierogi są ugotowane i posmarowane masłem, podajemy!
You might also like: Slow Cooker Lasagna
Przejdź do treści

Domowe Pierogi z nadzieniem ziemniaczano-serowym

Plon: 6 Prep Time: 3 godziny Czas gotowania: 5 minut Total Time: 3 godziny 5 minut

Te domowe pierogi z nadzieniem ziemniaczano-serowym są mięsiste i obfite - doskonałe, rodzinne jedzenie na pocieszenie!

Drukuj

Składniki

Nadzienie do pierogów

  • 1 funt ziemniaków russet, umytych i obranych
  • 4 uncje Cabot Seriously Sharp Cheddar Cheese, rozdrobnione (połowa 8-uncjowego bloku)
  • 1 łyżka masła
  • 3/4 łyżeczki soli

Ciasto na pierogi

  • 2 szklanki mąki chlebowej
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 2 duże jajka
  • 1/2 szklanki wody (może nie być potrzebna cała ilość)

Instrukcja

  1. Obrane ziemniaki pokroić w plastry o grubości 1/2 cala. Umieść je w średnim rondlu, przykryj wodą i postaw na średnio-wysokim ogniu. Kiedy woda zacznie wrzeć, gotować przez około 15 minut lub do momentu, kiedy ziemniaki będą bardzo miękkie. Zdejmij z ognia i odcedź ziemniaki.
  2. Dodaj ser, masło i sól do rondla i albo utrzyj ręcznie, albo użyj ręcznego miksera, aby zmiksować do uzyskania gładkiej i puszystej masy. Przełożyć masę ziemniaczaną do małej miski lub naczynia do pieczenia, przykryć i odstawić do lodówki (po schłodzeniu łatwiej jest pracować z nadzieniem ziemniaczanym).
  3. W średniej misce połącz mąkę chlebową i sól. Zrób dołek na środku i dodaj jajka. Mieszaj delikatnie, dodając wodę w razie potrzeby, aż ciasto się połączy (możesz nie użyć całej ilości wody, mi zwykle zostaje kilka łyżek).
  4. Wyrabiaj ręcznie, w misce lub na lekko oprószonej mąką powierzchni, aż ciasto utworzy zwartą kulę, około 30-60 sekund. Lekko obtocz kulę w mące, przykryj (aby zapobiec wysychaniu ciasta) i odstaw na około godzinę.
  5. Wyłóż blachę do pieczenia papierem pergaminowym lub silikonową matą do pieczenia i odłóż na bok.
  6. Kiedy ciasto odpocznie, przekrój je na pół. Jedną połowę trzymaj w misce pod przykryciem. Jeśli posiadasz maszynkę do makaronu, możesz użyć jej do rozwałkowania ciasta. W przeciwnym razie, wyłóż drugą połowę na lekko oprószoną mąką powierzchnię roboczą. Jeśli ciasto jest klejące, posyp je odrobiną mąki i delikatnie wyrób. Rozwałkuj ciasto na grubość około 1/8 cala. (Jeśli ciasto bardzo się sprężynuje, daj mu odpocząć około 10 minut i spróbuj ponownie). Wyciąć w cieście 3-calowym nożem do ciastek lub górną krawędzią szklanki lub słoika.
  7. Wyjąć nadzienie z lodówki. Używając łyżki lub łyżeczki do ciasteczek, nałożyć niewielką ilość nadzienia (trochę mniej niż łyżkę) na środek każdego kawałka ciasta. Delikatnie złóż brzegi razem, szczypiąc palcami, aby uzyskać dobre uszczelnienie. Być może będziesz musiał delikatnie rozciągnąć ciasto, aby unieść je i umieścić nad nadzieniem. Unikaj, aby nadzienie nie dostało się do uszczelki, w przeciwnym razie pierogi mogą przeciekać podczas gotowania!
  8. Gotowe pierogi układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Ponownie rozwałkuj skrawki, pozwalając ciastu odpocząć, jeśli jest trudne do zwinięcia. Powtórz czynności z drugą połową ciasta. Powinieneś otrzymać około dwóch tuzinów pierogów. (Zostanie Ci nadzienie - zjedz je łyżką lub zachowaj na później!)
  9. Zamrażaj pierogi na blasze, aż będą twarde, a następnie przełóż je do torby lub pojemnika do zamrażarki, aż będą gotowe do użycia.
  10. Aby ugotować, ustaw duży rondel z dobrze osoloną wodą na dużym ogniu i doprowadź do wrzenia. W międzyczasie rozpuść na patelni około pół kostki masła i dodaj 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę lub plasterki (według własnego uznania) i smaż, aż cebula się zrumieni. Ostrożnie wrzucaj pierogi do wrzącej wody (po pół partii na raz) i gotuj przez 5 minut.
  11. Kiedy wszystkie pierogi są ugotowane i posmarowane masłem, podawaj!
  12. Zamrożone pierogi można przechowywać przez kilka miesięcy. Resztki ugotowanych pierogów przykryć i schować do lodówki. Zjeść w ciągu 3-4 dni.
Informacje o wartościach odżywczych:
Plon:6 Wielkość porcji:1 porcja
Ilość na porcję: Kalorie:356TotalFat: 11gTłuszcz nasycony:6gTransFat:0gTłuszcz nienasycony:4gCholesterol:86mgSód:702mgWęglowodany:50gFiber:3gSugar:1gProtein:14g © Sally Kuchnia: Polska


Popularne diety pudełkowe

Standard Jest to dieta pudełkowa dla wszystkich tych, którzy pragną się smacznie i zdrowo odżywiać i nie mają potrzeby wnikliwego liczenia kalorii. Zamów dietę
Odchudzająca Jest to typowa, deficytowa pudełkowa dieta redukcyjna, której celem jest zgubienie zbędnych kilogramów oraz zmniejszenie obwodów w kluczowych miejscach ciała w krótkim czasie. Zamów dietę
Sport Dieta pudełkowa dla sportowców to w pełni zbilansowany zestaw 5 lub 6 posiłków, uwzględniający zwiększone zapotrzebowanie na pełnowartościowe białko oraz węglowodany złożone. Zamów dietę
Wegetariańska Jest to dieta pudełkowa dla wszystkich tych, którzy pragną się smacznie i zdrowo odżywiać i nie mają potrzeby wnikliwego liczenia kalorii. Zamów dietę
Bezglutenowa Jest to specjalna dieta lecznicza dla osób cierpiących na choroby i dolegliwości glutenozależne, tj. celiakia, alergia, bądź nietolerancja na gluten. Zamów dietę
Bez laktory Jest formą leczenia dla osób, których organizm nie trawi zawartego w mleku cukru, czyli laktozy. Zamów dietę

Autor