Dlaczego włączam makaron do mojej zdrowej diety, a ty możesz też

04 Maja Dlaczego włączam makaron do Mojej zdrowej diety i możesz za dużo Posted o 08:00h w Zdrowe jedzenie, Przepisy Toby Amidor 0 Komentarze Ten post został stworzony we współpracy z Barillą. Zostałem wynagrodzony za mój czas poświęcony. Jednak moje opinie są całkowicie moje i nie zapłacono mi za opublikowanie pozytywnych komentarzy. Maj jest Miesiącem Diety Śródziemnomorskiej i nie mogę się doczekać, aby świętować z dużą ilością pysznego jedzenia - zwłaszcza makaronu, oryginalny zszywka Med Diet! Nigdy nie mogłam sobie wyobrazić mojego życia bez makaronu. Moja mama, jako dziewczyna, gotowała spaghetti i sos mięsny dla siedmioosobowej rodziny. To było danie, na które zawsze czekałam. Jako dorosła osoba nadal jem makaron i robię moim dzieciom różne rodzaje kolacji makaronowych. Niektóre z naszych ulubionych potraw to lasagna, spaghetti i sos mięsny, a jako dodatek do mojego kurczaka parmezan. Istnieje jednak powszechne błędne przekonanie, że makaron "robi z ciebie tłustego" lub "niezdrowego". Poniżej obalam te mity i dzielę się spostrzeżeniami na temat korzyści zdrowotnych makaronu, najnowszych badań oraz tego, jak można uczynić makaron częścią swojego planu zdrowego odżywiania. Kredyty: istockphoto.com A Nutritious Look at Pasta Makaron to pożywne jedzenie zrobione z zaledwie kilku składników: wzbogaconej kaszy pszenicy durum i wody. Wzbogacony makaron z kaszy manny jest doskonałym źródłem folianu (zapewnia 50% zalecanej Dziennej Wartości) i dobrym źródłem żelaza (zapewnia 10% zalecanej Dziennej Wartości) oraz błonnika (zapewnia 3 gramy na porcję). Nie zawiera również dodatku tłuszczu, cukru ani sodu, w przeciwieństwie do innych produktów rafinowanych. Makaron, jako tradycyjna podstawa diety śródziemnomorskiej, jest doskonałym nośnikiem bogatych w składniki odżywcze warzyw, chudego białka i zdrowych olejów. Jest to błędne przekonanie, że makaron "sprawia, że jesteś gruby" lub "niezdrowy". Unikalne połączenie wysokiej zawartości białka w pszenicy durum z procesem wytłaczania i suszenia makaronu, poza tym, że jest on pożywny, tworzy zwartą matrycę białkowo-skrobiową, która powoduje, że makaron jest trawiony, wchłaniany i metabolizowany wolniej niż inne rafinowane węglowodany. Makaron jest również źródłem wolnostrawnej skrobi, co oznacza, że makaron zapewnia powolne i trwałe uwalnianie glukozy we krwi wraz z korzyściami wynikającymi z niskiej reakcji glikemicznej i insulinowej (co oznacza, że insulina jest uwalniana powoli, aby odzyskać glukozę we krwi). Jeśli gotujesz makaron al dente, w rzeczywistości może on zwiększyć ilość wolnostrawnej skrobi. Makaron semolina jest węglowodanem złożonym, o niskim indeksie glikemicznym (IG) poniżej 55. Pokazuje to, że makaron pomaga dostarczyć organizmowi stałej energii, a nie gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. IG makaronu semolina jest niższy niż pokarmów takich jak arbuz (przybliżony indeks glikemiczny 76) i słodkie ziemniaki (przybliżony indeks glikemiczny 70). A Look at the Research Liczne badania dotyczyły włączenia makaronów do zdrowej diety. W badaniu opublikowanym w lutym 2020 roku porównano utratę wagi w dwóch różnych grupach: pierwsza grupa spożywała makaron o niskiej zawartości makaronu śródziemnomorskiego, druga grupa spożywała makaron o wysokiej zawartości makaronu śródziemnomorskiego, obie grupy spożywały dietę niskokaloryczną. Wyniki wykazały, że obie diety, wysoka i niska w makaronie, przyczyniły się do utraty wagi i poprawy różnych parametrów fizjologicznych i nawyków żywieniowych wśród uczestników. Kolejne badanie opublikowane w kwietniu 2018 roku dotyczyło wpływu spożywania makaronu w ramach diety o niskim indeksie glikemicznym (IG) na masę ciała. Wyniki badań wykazały, że spożywanie makaronów w ramach diety o niskim IG, podobnie jak w przypadku diety śródziemnomorskiej, wiązało się z obniżeniem masy ciała i niższym wskaźnikiem masy ciała w porównaniu do osób, które jadły dietę o wysokim IG. Zalecenia dla Pasta Lovers Credit: Gail Watson Photography Makaron bezwzględnie może być częścią zdrowej diety. Jeśli zdecydujesz się zjeść makaron do posiłku, to uzupełnij go warzywami i chudym białkiem, aby stworzyć zbilansowany talerz. Na przykład, moje dzieci uwielbiają mój Mac i Ser z Kurczakiem z mojej nowej książki kucharskiej The Best Rotisserie Chicken Cookbook, którą uzupełniam zieloną sałatą z sałatą, pomidorami, ogórkami, papryką i grzybami skropionymi balsamicznym winegretem.

Autor