15 produktów spożywczych, które zapobiegają rakowi piersi

"Jedzenie, które spożywasz, może być albo najbezpieczniejszą i najpotężniejszą formą lekarstwa, albo najwolniejszą formą trucizny". - Ann Wigmore

Ten cytat jest szczególnie prawdziwy w dzisiejszym scenariuszu, w którym bezpieczeństwo żywności jest kwestią krytyczną. Żyjemy w świecie, w którym wszystko jest dostępne w ciągu kilku minut. Począwszy od 2-minutowych makaronów, a skończywszy na gotowych, wstępnie ugotowanych posiłkach, mamy do wyboru wiele produktów żywnościowych, dzięki którym możemy zasmakować naszych kubków smakowych. Zdrowe odżywianie zeszło na dalszy plan z powodu naszego stresującego i szybkiego trybu życia.

W tym artykule omówimy

    15 najlepszych pokarmów, które zapobiegają rakowi piersi. Pokarmy, których należy unikać. Znaczenie zdrowego odżywiania i zdrowego stylu życia.

Jesteś tym, co jesz. Droga do zdrowego stylu życia zaczyna się w Twojej kuchni. Bycie zdrowym to nie tylko posiadanie dobrego ciała z piękną skórą i włosami. Bycie zdrowym to przede wszystkim bycie wolnym od chorób przez całe życie. Należy zwracać uwagę na to, co i jak gotujemy i jemy.

Dobrze zbilansowana dieta bogata w owoce i warzywa oraz uboga w cukier dodany i tłuszcze trans może poprawić stan zdrowia i zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka piersi.

Spis treści:

    Czym jest rak piersi?15 pokarmów zapobiegających rakowi piersiPokarmy, których należy unikać5 często zadawanych pytań (FAQ)

Zgodnie z raportem z National Cancer Registry Programme India- "Przewidywana liczba przypadków raka piersi w Indiach w roku 2020 wynosi 179,790 i będzie to stanowić około 10% wszystkich nowotworów."

Rak piersi jest jednym z najczęstszych nowotworów u indyjskich kobiet. Około 1 na 22 kobiety rozwija raka piersi w ciągu swojego życia. W ostatnim czasie obserwuje się stały wzrost liczby zachorowań na raka piersi.

Co to jest rak piersi?

Rak piersi to nowotwór, w którym komórki w piersi rosną i dzielą się w niekontrolowany sposób, tworząc masę tkanki zwaną guzem.

Objawy raka piersi mogą obejmować:

    Guzek/ guzki w piersi lub pod pachą, zwykle bezbolesne.tkliwość piersi. Wydzielanie płynu z brodawek sutkowych.Zmiana tekstury sutka lub skóry piersi.Zmiana wyglądu piersi lub sutka.

Niektóre znane czynniki ryzyka zachorowania na raka piersi to:

    OtyłośćPalenieNadmierne spożycie alkoholuHistoria menstruacjiWysoka gęstość piersiStarzenie sięGenetyka i historia rodzinySiedzący tryb życiaPigułki antykoncepcyjnePostmenopauzalna terapia hormonalna (PHT)

Zapobieganie jest potrzebą chwili. Prowadzenie zdrowego stylu życia i stosowanie odpowiedniej diety jest ważne, aby zapobiegać chorobom przewlekłym, w tym rakowi piersi.

15 produktów spożywczych zapobiegających rakowi piersi

Poniższe produkty spożywcze pomagają zapobiegać rakowi piersi. Większość z nich jest łatwo dostępna i możesz je znaleźć w swojej kuchni i spiżarni. Najważniejszą wskazówką w każdej diecie jest zasada 'jedz dobrze, nie mniej'.

Owoce i warzywa to najlepsze produkty, które zapobiegają rakowi piersi. Zawierają one substancje fitochemiczne. Te fitochemikalia mają właściwości antyoksydacyjne i zapobiegające rakowi. Powinnaś jeść pięć lub więcej porcji owoców i warzyw dziennie. Uwzględnij w swoim codziennym planie posiłków dużo kolorowych i bogatych w składniki odżywcze warzyw. Pij dużo wody (staraj się wypijać co najmniej 2-4 szklanki wody dziennie). Nawodnienie pomaga wypłukać toksyny z organizmu.

Pokarmy wymienione poniżej są dobrze znane i przebadane pod kątem zapobiegania nowotworom, w tym dolegliwościom związanym z rakiem piersi. Mamy dla Ciebie listę 15 pokarmów, które zapobiegają rakowi piersi. Dodaj je jako część swojej codziennej diety, aby zapobiec rakowi piersi.

#1 Jagody

    Jagody zawierają przeciwutleniacze, takie jak antocyjany i flawonoidy. Chronią one komórki organizmu przed uszkodzeniem, a także zapobiegają rozwojowi komórek rakowych. Wyższe spożycie jagód, w szczególności, obniżyło ryzyko wystąpienia raka piersi z receptorem estrogenowym (ER-) (Źródło: Pubmed: National Institute of Health).

#2 Czosnek

    Warzywa z rodziny Allium obejmują czosnek, cebulę dymkę i cebulę. Są one superzdrowe ze względu na związki siarkoorganiczne, przeciwutleniacze flawonoidy i witaminę C w nich zawarte.Możesz spożywać czosnek jako przyprawę do dal lub curry.Jedz surową cebulę w sałatkach.

#3 Zielone warzywa liściaste

    Dodaj do swojej diety dużo zielonych warzyw liściastych. Gotuj zieleninę taką jak szpinak, gorczycę, methi i liście moringa jako curry lub używaj ich w dal.Warzywa te zawierają przeciwutleniacze. Antyoksydanty pomagają usunąć toksyny z krwi.Leafy zielone warzywa mają również folian, witaminę B, znany jako antyrakowy składnik odżywczy.

#4 Warzywa Cruciferous

    Warzywa krzyżowe, takie jak brokuły, kalafior i kapusta są znane jako "Phytochemical Powerhouses "Składniki odżywcze w tych warzywach mają właściwości przeciwnowotworowe

#5 Fasola

    Wysoka zawartość błonnika, witamin i minerałów w fasoli pomaga zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka.

#6 Owoce cytrusowe

    Witamina C, foliany, karotenoidy i przeciwutleniacze sprawiają, że owoce cytrusowe są idealnym pożywieniem przeciwko rakowi piersiOprócz właściwości antyrakowych, owoce cytrusowe mają właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniająceWłącz owoce cytrusowe, takie jak pomarańcze, cytryny, limonki i grejpfruty do swojej przekąski w połowie posiłku

#7 Jabłka, brzoskwinie i gruszki

    Jedno jabłko dziennie trzyma raka z daleka. Antyoksydanty polifenolowe zawarte w jabłkach, brzoskwiniach i gruszkach hamują wzrost i rozprzestrzenianie się komórek raka piersi.

#8 Sfermentowana żywność

    Jogurt, kiszona kapusta, ziarna kefiru i kimchi to naturalne probiotyki, które są również pomocne w budowaniu odporności organizmu.W wielu badaniach naukowcy doszli do wniosku, że codzienne stosowanie sfermentowanej żywności zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi.

#9 Tłuste ryby

    Tłuste ryby na przykład łosoś, sardynki, itp. mają tłuszcze omega-3, selen i przeciwutleniacze.Jedzenie tłustych ryb może znacznie zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka piersi.Jedzenie większej ilości tłustych ryb i unikanie przetworzonej żywności zrównoważy twoje omega-3 do omega-6, co pomaga w zmniejszeniu stanu zapalnego i obniżeniu ryzyka chorób przewlekłych.

#10 Przyprawy i zioła

    Regał z przyprawami w twojej kuchni ma wiele składników, które zawierają związki roślinne, takie jak kwasy tłuszczowe, witaminy i przeciwutleniacze polifenoloweKluczowy składnik każdego indyjskiego curry, Haldi lub kurkumy, zawiera kurkuminę szeroko znaną ze swoich właściwości przeciwnowotworowychZrób zwyczaj picia złotego mleka (1 porcja dziennie na dobranoc). Złote (kurkumowe) mleko ma właściwości przeciwzapalne, znane z tego, że zmniejsza ryzyko chorób przewlekłych, w tym raka piersiDla 1 porcji (jedna filiżanka) złotego mleka, dodaj 1 łyżkę kurkumy do 1/2 filiżanki (120ml) ciepłego mleka. Możesz również dodać do niego 1/2 łyżeczki jaggery lub mioduOregano ma znaczące właściwości przeciwnowotworowe, zwalczając szybko rosnące linie komórkowe raka piersiPrzypraw swoje potrawy korzystnymi ziołami i przyprawami, takimi jak kurkuma, imbir, oregano, tymianek, pietruszka i rozmaryn, które również mają właściwości przeciwutleniające

#11 Pomidory

    Pomidor z jego właściwościami antyoksydacyjnymi jest cudownym pożywieniem. Likopen znajdujący się w pomidorach ma właściwości antyrakowe.

#12 Orzechy włoskie

    Orzechy włoskie zawierają fitosterole (cząsteczki podobne do cholesterolu występujące w roślinach) i są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Jak podano, orzechy włoskie pomagają blokować receptory estrogenowe w komórkach raka piersi, dzięki czemu wzrost komórek ulega spowolnieniu. (Źródło: Flickr/Rainer Fritz).

#13 Oliwa z oliwek

    Spożywanie oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia zostało powiązane z obniżonym ryzykiem zachorowania na raka piersiAdd Możesz dodać oliwę z oliwek do sałatek lub stir-fries, aby czerpać z niej korzyści. Oliwa z oliwek jest najlepszym olejem do

#14 Granat

    Jedzenie granatów lub picie soku z granatów może pomóc w zapobieganiu i spowolnieniu wzrostu niektórych rodzajów raka piersi.Granaty są bogate w fitochemikalia zwane elagitanninami, które mają działanie przeciwutleniające.

#15 Dynia

    Dynia zawiera witaminę E, przeciwutleniacz, który pomaga w walce z rakiem. Musiałeś słyszeć o kampanii sadzenia różowych dyń podczas miesiąca świadomości raka piersi. To potwierdza korzyści płynące z dyni.

Żywność, której należy unikać

Tak jak powinnaś zwiększyć spożycie pewnych pokarmów, aby zapobiec rakowi piersi, istnieją pewne pokarmy, których musisz unikać, aby zminimalizować ryzyko jego wystąpienia:

    Czerwone mięso i przetworzone mięso- Czerwone mięso i przetworzone mięso, takie jak kiełbasa i bekon, są ryzykownymi pokarmami.
    Alkohol - Wiele badań wykazało bezpośrednią korelację pomiędzy alkoholem a rakiem piersi.
    Przetworzona żywność- Przetworzona żywność niesie ze sobą ryzyko otyłości, chorób serca i raka piersi.
    Smażone potrawy- Unikaj smażonych potraw, które również zwiększają ryzyko przyrostu wagi.
    Cukry dodane- Chociaż łyżeczka cukru do kawy jest w porządku, ale unikaj nadmiernej konsumpcji słodzonych produktów. Nadmierne spożycie energii, szczególnie z cukrów przetworzonych, które nie zawierają istotnych wartości odżywczych, może powodować przyrost masy ciała i prowadzić do otyłości. Otyłość zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania na raka piersi.
    Rafinowana żywność - Rafinowane produkty spożywcze, takie jak białe pieczywo, przetworzona żywność z białą mąką, dostarczają pustych kalorii i pozbawiają organizm wielu składników odżywczych. Aby obniżyć ryzyko zachorowania na raka piersi, unikaj rafinowanych węglowodanów i przetworzonej żywności.

Jest bardzo znany cytat: "Jedz swoje jedzenie jak swoje leki, bo inaczej będziesz jeść swoje leki jak jedzenie".

Zdrowa dieta obniża ryzyko otyłości, która jest czynnikiem ryzyka dla raka piersi i innych nowotworów. Chociaż poprawa diety może poprawić ogólny stan zdrowia i zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, istnieją również inne czynniki ryzyka rozwoju raka piersi. Aktywny tryb życia i ćwiczenia fizyczne lub co najmniej 30-minutowy szybki spacer powinny być częścią Twojego codziennego planu dnia.

Osoby z grupy podwyższonego ryzyka powinny regularnie poddawać się badaniom przesiewowym w kierunku raka piersi, takim jak mammografia, i co miesiąc wykonywać ręczne samobadanie piersi. Wczesne wykrycie i diagnoza poprawią rokowanie i zwiększą szanse na przeżycie.

5 Często zadawane pytania (FAQ)

Q. Jakie jest 5 najważniejszych produktów spożywczych, które powodują raka piersi? A. 5 najważniejszych produktów spożywczych, które powodują raka to: czerwone mięso, przetworzone mięso, napoje słodzone, napoje alkoholowe i przetworzona żywność. P. W jaki sposób można naturalnie zapobiegać rakowi piersi? A. Zdrowy styl życia oraz zdrowa dieta mogą pomóc w zapobieganiu rakowi piersi. Włącz do swojej diety dużo świeżych owoców i warzyw. Unikaj alkoholu, słodyczy, przetworzonej i smażonej żywności. Spożywaj minimalnie przetworzoną i pełnowartościową żywność, aby w naturalny sposób zapobiegać rakowi piersi. P. Jakie są najlepsze produkty spożywcze, które zapobiegają rakowi piersi? A. Warzywa, owoce i orzechy, takie jak jagody, pomidory, brokuły, orzechy włoskie, nasiona sezamu, winogrona itd. P. Co powinnam jeść każdego dnia, aby zapobiec rakowi? A. Codziennie jedz co najmniej pięć porcji warzyw i owoców. Badania wykazały, że dieta roślinna obniża ryzyko zachorowania na raka. Niezbędne 5 warzyw to brokuły, pomidory, marchew, szpinak i czosnek. Pełne ziarna wraz z tymi owocami i warzywami są najlepszymi pokarmami zapobiegającymi rakowi piersi. P. Czy żywność organiczna jest lepsza od konwencjonalnej pod względem zmniejszania ryzyka zachorowania na raka? A. Żywność ekologiczna jest mniej narażona na działanie pestycydów i hormonów, zawiera więcej witamin i składników odżywczych niż żywność konwencjonalna, a także jest produkowana w sposób przyjazny dla środowiska. Jest ona jednak droga i nie dla każdego może być stosowana. Badania wykazały, że dieta oparta na produktach roślinnych jest ważna w walce z rakiem, niezależnie od tego, czy jest to żywność ekologiczna czy konwencjonalna.
Tagi: 15 pokarmów zapobiegających rakowi piersi jabłka, fasola, owoce cytrusowe, warzywa krzyżowe, tłuste ryby, pokarmy fermentowane, pokarmy, których należy unikać, czosnek, zielone warzywa, olej z oliwek, brzoskwinie, gruszki, granaty, dynia, czynniki ryzyka raka piersi, przyprawy i zioła, objawy raka piersi, pomidory, orzechy włoskie, co to jest rak piersi?

Autor