Łosoś z musztardą i morelami

Przejdź do przepisu

Wiesz, co jest jeszcze lepsze od 30-minutowego posiłku? Piętnastominutowy. Wszyscy potrzebujemy kilku takich posiłków w naszej tylnej kieszeni na pracowite wieczory.

Ten łatwy przepis na łososia pochodzi z książki kucharskiej Fertility Foods: 100+ Recipes To Nourish Your Body, nowej książki napisanej przez Elizabeth Shaw i Sarę Haas, dwóch dietetyków, którzy podzielili się swoimi osobistymi podróżami z niepłodnością i docierają, aby pomóc innym kobietom ze wsparciem i radami opartymi na nauce.

You might also like: Żywność dla płodności

Ich książka zawiera przepisy, wskazówki dotyczące łagodzenia stresu, informacje na temat składników odżywczych potrzebnych do poczęcia oraz wskazówki od innych kobiet, które również zmagały się z niepłodnością.

Zdecydowali się zwrócić uwagę na łososia, ponieważ jest on bogaty w kwasy omega-3, zdrowe tłuszcze, które korzystnie wpływają na serce, mózg, a nawet nastrój. Zalecają wybór dziko złowionego łososia, który jest bardziej bogaty w składniki odżywcze niż ten hodowany na farmach.

Przed wypróbowaniem tego przepisu, właściwie nigdy nie przyrządzałem łososia pod brojlerem (zazwyczaj go piekę). Ale ten sposób był szybszy i łatwiejszy, a ryba pozostała super wilgotna.

Podawaj go z szybkimi dodatkami, takimi jak brązowy ryż w torebce, który gotujesz na parze w mikrofalówce i umyta wcześniej sałatka z zieleniny. Jeśli gotujesz dla większej ilości osób, podwoić lub potroić przepis.

Continue to Content

Łosoś z musztardą kamienną i morelami

Wydajność: 2 Prep Time: 10 minut Czas gotowania: 10 minut Total Time: 20 minut Drukuj

Składniki

  • 2 4-uncjowe filety z dzikiego łososia, ze skórą
  • 1 łyżka stołowa musztardy kamiennej, zwanej również pełnoziarnistą
  • 2 łyżeczki konfitury morelowej
  • 1 ⁄4 łyżeczki soli koszernej
  • Czarny pieprz, świeżo zmielony, do smaku

Instrukcje

  1. Rozgrzej brojler i umieść stojak w piekarniku około 5 do 6 cali od źródła ciepła.
  2. Wyłóż blachę lub patelnię do brojlerów folią i posmaruj sprayem do pieczenia.
  3. W małej miseczce połączyć musztardę i konfiturę morelową.
  4. Ułożyć łososia na przygotowanej patelni, skórą do dołu. Posypać solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika i piec przez 5 minut.
  5. Wyjąć i równomiernie rozprowadzić mieszankę musztardową na wierzchu i piec przez kolejne 5 do 6 minut lub do momentu, gdy temperatura wewnętrzna osiągnie 145°F.
  6. Aby przechowywać, przykryć i przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku do 3 dni.
Informacje żywieniowe:
Plon:2 Wielkość porcji:1 porcja
Ilość na porcję: Kalorie:137Nasyconetłuszcze:1gCholesterol:65mgSód:767mgWęglowodany:5gSugar:3gBiałko:23g © Płodność Foods Książka kucharska Kuchnia: Amerykańska

Zdobądź więcej przepisów od Elizabeth Shaw i Sary Haas i odwiedź stronę Bumps to Baby, gdzie Elizabeth dzieli się informacjami na temat niepłodności, jak również osobistymi historiami i zachętami.

Łosoś z musztardą i morelami

Kliknij, aby Tweetnąć

Zdjęcie i przepis wykorzystane za zgodą z The Fertility Foods Cookbook: 100+ Recipes To Nourish Your Body by Elizabeth Shaw and Sara Haas, Hatherleigh Press, 2017.

Ta strona zawiera linki afiliacyjne Amazon. Jeśli kupisz produkt za pośrednictwem tych linków, Twój koszt będzie taki sam, ale otrzymam niewielką prowizję, aby pomóc w kosztach operacyjnych tego bloga. Dziękuję za wsparcie!

Autor
Komentarze (0)
Zostaw komentarz