Dieta Pudełkowa Bezglutenowa

 

System żywieniowy oparty na całkowitym wykluczeniu z diety produktów zawierających gluten został po raz pierwszy z powodzeniem zastosowany w leczeniu chorych na celiakię w połowie ubiegłego wieku. Od tego czasu uważana jest za praktycznie jedyną metodę o udowodnionej skuteczności w walce z chorobą. Dieta tego typu ma wielu fanów.

Dieta bezglutenowa

Przeznaczony jest przede wszystkim dla osób z nietolerancją glutenu (celiakia). Gluten to substancja białkowa występująca w zbożach i powodująca nietolerancję u ludzi. Prawdziwa alergia na gluten występuje w 40% przypadków, celiakia i połączenie obu schorzeń w 20%. Ostatnie 20% to osoby wrażliwe na gluten. Jednak te odchylenia nie występują u wszystkich ludzi, częściej choroba jest przenoszona genetycznie, ale może również wystąpić w stanie stresu, przepracowania, po infekcji lub operacji. To właśnie dla osób z nietolerancją tego białka opracowano dietę bezglutenową.

Plusy diety bezglutenowej

Dieta bezglutenowa ma kilka zalet. Przy zbilansowanej diecie organizm otrzymuje wszystkie potrzebne mu składniki odżywcze. Z diety wyłączone jest jednak żyto, pszenica, jęczmień i produkty je zawierające. Dieta jest uważana za dość pożywną, ponieważ warzywa, owoce i świeże mięso są bezglutenowe. Plusy diety to:

• Dobre samopoczucie, dobry humor, zwiększona aktywność.

• Podczas stosowania diety organizm oczyszcza się z toksyn. Skóra staje się bardziej elastyczna, znikają wysypki i zaskórniki.

• Nie ma potrzeby liczenia kalorii.

• Pomimo ograniczeń dietetycznych dieta jest bardzo zróżnicowana, wystarczy wykazać się wyobraźnią.

• Dieta nadaje się również do utraty wagi.

• Skuteczność diety. Dla osób z nietolerancją glutenu i celiakią jest to dobry sposób na zmniejszenie dolegliwości jelitowych. Dieta bezglutenowa nie tylko poprawi odżywianie, ale także zmniejszy ryzyko cukrzycy i raka.

Wady diety bezglutenowej

Ludzie często mają trudności z przestrzeganiem diety bezglutenowej, ponieważ istnieje wiele produktów, które zawierają gluten. Wady diety to:

• Stała kontrola składu produktów. Nie można zapomnieć o produktach, które były przetwarzane na tym samym sprzęcie, co produkty zawierające gluten. Zwykle ta informacja jest podana na opakowaniu.

• Niedobór witamin, minerałów i innych składników odżywczych (witaminy z grupy B, żelazo, błonnik, witamina D).

Jak i co jemy na diecie bezglutenowej?

Gama dozwolonych produktów jest wystarczająco szeroka: nabiał i jaja, rośliny strączkowe, orzechy, mięso, ryby, warzywa, owoce, zboża, które nie zawierają glutenu - kasza gryczana, ryż, proso, kukurydza, len, komosa ryżowa, owies bezglutenowy. Czego należy unikać: mąki, makaronów i pieczywa z pszenicy (w tym orkiszu, kaszy manny), żyta i jęczmienia. Unikaj jedzenia ze słodem jęczmiennym (na przykład płatków kukurydzianych). Zachowaj również ostrożność, kupując w zwykłych sklepach chipsy ziemniaczane, sosy i półprodukty mięsne.

Mity

Mit: Gluten przyczynia się do rozwoju reakcji zapalnych, więc im mniej go spożywasz, tym mniejsze jest ryzyko rozwoju miażdżycy i innych chorób sercowo-naczyniowych. Prawda: W 2017 roku opublikowano dane z długofalowego badania na dużą skalę, w ramach którego naukowcy obserwowali 100 tysięcy osób bez celiakii przez 25 lat. Wyniki badania były nieoczekiwane: stosowanie pokarmów zawierających gluten praktycznie nie zwiększało ryzyka zachorowania na chorobę wieńcową. Co więcej, uczestnicy, którzy spożywali minimalną ilość glutenu, byli bardziej narażeni na rozwój choroby niż ci, którzy nie ograniczali się do żywności zawierającej gluten.

 

Autor