Diety roślinne - najnowszy trend?
Wydaje się, że popularność diety opartej na roślinach rośnie, zwłaszcza wraz ze wzrostem liczby dni #veg January i #meatfreemondays. Liczne restauracje przy głównych ulicach przyjęły menu wegańskie lub bezmięsne, a supermarkety są pełne nowych i interesujących dań bezmięsnych do wypróbowania. Nawet szkoła moich dzieci przyjęła cotygodniowe poniedziałki bez mięsa!
Czym więc jest dieta roślinna?
„Dieta roślinna oparta jest na żywności pochodzącej z roślin, w tym warzyw, produktów pełnoziarnistych, roślin strączkowych, orzechów, nasion i owoców, z niewielką ilością produktów pochodzenia zwierzęcego lub bez nich”
definicja z BDA
Istnieje wiele wersji diety roślinnej, od ograniczania produktów mięsnych, ale nadal spożywających nabiał i jaja, do pełnej diety wegańskiej, w której unika się wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego (w tym nabiału, jajek i miodu). Jednak większość z nas decyduje się na bycie „fleksitarianami” na diecie roślinnej przez większość czasu, ale czasami jedząc mięso.
Dlaczego rosnący trend?
Istnieje wiele powodów, dla których możesz zdecydować się na dietę roślinną, na przykład troska o dobrostan zwierząt lub środowisko lub po prostu w celu poprawy zdrowia. Diety wegetariańskie istnieją od wieków, będąc dietą wybieraną przez niektóre grupy religijne i niektóre kraje rozwijające się, w których produkty mięsne są zbyt drogie, aby je spożywać. Jednak w ostatnich czasach wpływ mediów społecznościowych mógł pomóc w promowaniu stylu życia opartego na roślinach. Styczniowa kampania „Wegański” donosi, że ogromna liczba 25 310 osób ze 190 hrabstw zarejestrowała się, aby wziąć udział w ich miesięcznym zobowiązaniu do weganizmu. Tego rodzaju kampanie naprawdę wprowadziły do głównego nurtu diety roślinne.
Jakie są zalety stosowania diety roślinnej?
Diety roślinne są powiązane z niższym ryzykiem wielu chorób, takich jak cukrzyca typu 2, choroby serca i niektóre nowotwory. Może to wynikać z tego, że dobrze zaplanowana, zbilansowana dieta roślinna może zawierać mniej tłuszczów nasyconych, więcej błonnika, więcej witamin i minerałów (np. Witamina C, E, potas i magnez) oraz fitochemikaliów (które znajdują się w owocach i warzywach oraz działają ochronnie na organizm).
Warto jednak zauważyć, że wiele z tych danych pochodzi z badań obserwacyjnych, a nie interwencyjnych. Oznacza to, że możemy tylko powiedzieć, że niższe wskaźniki tych schorzeń obserwowano u osób stosujących dietę roślinną. Prawdopodobnie wpływ będą miały inne czynniki, na przykład wegetarianie są również bardziej skłonni do prowadzenia zdrowego stylu życia, częściej i rzadziej ćwicząc, palą, co również ogranicza ryzyko wystąpienia tych chorób.
Wskazówki dotyczące zdrowej diety roślinnej
Dieta roślinna, która zawiera dużo orzechów, nasion, owoców i warzyw, pełnoziarnistych i fasoli, powinna dostarczyć organizmowi wszystkich składników odżywczych.
Przewodnik dla wegetarian, oparty na Eatwell Guide, ilustruje, że większość posiłków powinna być przygotowywana z owoców, wegetarian i pełnoziarnistych / bogatych w błonnik węglowodanów. Następna sekcja to pokarmy białkowe, które powinny składać się z fasoli, roślin strączkowych, jajek (jeśli je jesz), orzechów i mięsa. Musisz również uwzględnić kilka alternatywnych produktów mlecznych (tylko upewnij się, że zostały wzbogacone wapniem).
Warto pamiętać, że dieta roślinna również może być niezdrowa, zwłaszcza jeśli zawiera duże ilości tłuszczów nasyconych pochodzących z przetworzonych lub smażonych potraw, więc staraj się je ograniczać.
Jakie są najważniejsze?
Białko - ważne dla budowy i naprawy mięśni w organizmie
Upewnij się, że spożywasz wystarczającą ilość białka, starając się podawać 2-3 porcje dziennie. Spróbuj wybrać mieszankę różnych typów źródeł białka, aby otrzymać szereg niezbędnych aminokwasów (które są budulcem białka). Pamiętaj, że jeśli jesz substytuty mięsa, takie jak wegetariańskie hamburgery lub kiełbaski, te produkty nadal mogą mieć wyższą zawartość tłuszczu i soli, więc ogranicz je do minimum.
Wapń - dla zdrowia kości
Produkty mleczne są bogate w wapń, więc jeśli unikasz tych produktów, upewnij się, że zamiast tego masz wzbogacone zamienniki wapnia.
Dodatkowa wskazówka - organiczne alternatywy dla produktów mlecznych (np. Soja, mleko owsiane itp.) Nie będą wzbogacane wapniem. Wstrząśnij też mlekiem! Ponieważ dodany wapń opadnie do butelki butelki!
Kwasy tłuszczowe Omega 3 - mogą chronić serce
Bogate źródła kwasów tłuszczowych omega 3 znajdują się w tłustych rybach. Długołańcuchowe kwasy omega-3 (kwas dokozaheksaenowy - DHA) są dla nas dobre, a ich źródłem pochodzenia roślinnego są nasiona lnu, nasiona chia, orzechy włoskie i soja. Jeśli nie jesz tych pokarmów, być może będziesz musiał rozważyć suplementację (poszukaj produktów wykonanych z DHA pochodzącego z alg)
Żelazo - potrzebne do produkcji hemoglobiny, która transportuje tlen w organizmie i do utrzymania silnego układu odpornościowego
Roślinne źródła żelaza to suszone owoce, zielone warzywa liściaste, orzechy, wzbogacone płatki śniadaniowe i produkty pełnoziarniste. Aby zwiększyć przyswajanie żelaza, upewnij się, że w pożywieniu (np. Owoce / warzywa) dostarczasz witaminę C
Selen - potrzebny do zdrowej odporności