10 niesamowitych korzyści zdrowotnych płynących z orzechów włoskich

Orzechy włoskie zostały okrzyknięte "pokarmem dla mózgu", ponieważ są do niego podobne. Badania dowiodły, że regularne spożywanie orzechów włoskich poprawia funkcjonowanie mózgu. Orzechy włoskie są łatwe do dodania do diety i są bardzo bogate w składniki odżywcze. Są bogate w witaminy i minerały, takie jak potas, żelazo, cynk i magnez.

Te orzechy drzewa mają znikome sodu, są wolne od cholesterolu, i są ładowane z dobrych kwasów tłuszczowych omega-3.

Oto 10 niesamowitych korzyści zdrowotnych płynących z orzechów włoskich:

#1 Energy Boost

Orzechy włoskie zawierają dużo witamin z grupy B, które mogą podnieść poziom energii. To dodatkowo zwiększa korzyści płynące z kontroli wagi. Kiedy mamy energię, jesteśmy bardziej skłonni do ruchu. Możesz dodać trochę orzechów włoskich do kubka jogurtu i zjeść garść jako przekąskę lub do smoothie na śniadanie, aby zwiększyć poziom energii.

#2 Zdrowa skóra

Orzechy włoskie zawierają silne przeciwutleniacze, takie jak witamina E, które przyczyniają się do tego, że Twoja skóra wygląda zdrowo i jest elastyczna. Możesz również stosować olej z orzechów włoskich, aby zapobiec wysuszeniu skóry - to sprawia, że jest on doskonałym dodatkiem do Twojej rutyny skórnej.

#3 Wzmacnia metabolizm

Orzechy włoskie są bogate w niezbędne kwasy tłuszczowe, które mogą zwiększyć metabolizm. Garść orzechów włoskich może zapewnić impuls do spowolnienia metabolizmu, pomóc w trawieniu, wzroście, rozwoju i innych procesach metabolicznych.

#4 Przeciwzapalne

Wiele chorób, takich jak cukrzyca, reumatoidalne zapalenie stawów, miażdżyca, alergie są z powodu stanów zapalnych. Orzechy włoskie mogą okazać się korzystne, ponieważ mają właściwości przeciwzapalne. Spożywanie orzechów włoskich każdego dnia może pomóc w lepszej walce z tymi chorobami.

#5 Zdrowe Serce

Jeśli w Twojej rodzinie występują choroby serca, rozważ zaopatrzenie się w ten zdrowy orzech!

Orzechy włoskie sprzyjają zdrowej gospodarce lipidowej, ponieważ obfitują w tłuszcze omega-3, takie jak kwas alfa-linolenowy i kwas linolenowy. Badania wykazały, że porcja orzechów włoskich dziennie pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu i ryzyka choroby wieńcowej serca. Są one również korzystne w zmniejszaniu wysokiego ciśnienia krwi.

#6 Pomaga zapobiegać nowotworom

Orzechy włoskie są bogate w kwasy tłuszczowe Omega-3 i mają dużą ilość przeciwutleniaczy w rodzinie orzechów. Ze względu na ten impuls przeciwutleniaczy, orzechy włoskie zostały udowodnione, aby zwalczać ryzyko zachorowania na raka. Pomagają one spowolnić wzrost wielu nowotworów, takich jak rak prostaty, piersi i trzustki.

#7 Poprawia płodność

Jedną z korzyści płynących z orzechów włoskich jest poprawa żywotności i ruchliwości plemników. Mogą one również pomóc w produkcji plemników, poprawiając ich jakość, a także zapobiegać morfologii plemników lub ich nieprawidłowemu rozwojowi.

#8 Wzmacnia włosy i paznokcie

Uważa się, że orzechy włoskie pomagają włosom i paznokciom rosnąć silniejsze i dłuższe oraz pomagają zapobiegać wypadaniu włosów ze względu na wysoki poziom biotyny lub witaminy B7 w orzechach włoskich. Witamina E obecna w orzechach włoskich pomaga również nadać włosom i paznokciom zdrowy połysk!

#9 Pomaga w kontroli wagi

Oprócz wszystkich innych korzyści zdrowotnych płynących z orzechów włoskich, orzech ten może być świetnym narzędziem w kontroli wagi. Orzechy włoskie zawierają mnóstwo błonnika, białka i tłuszczu, które pomogą Ci dłużej czuć się sytym i zapobiegną podjadaniu. Musisz jednak uważać na wielkość porcji, ponieważ orzechy włoskie zawierają dużą ilość tłuszczu i kalorii.

#10 Dobre dla mózgu

Orzechy włoskie są bogate w kwas alfa-linolenowy, roślinny kwas tłuszczowy omega-3. Orzechy włoskie posiadają również więcej związków polifenolowych niż jakikolwiek inny rodzaj orzechów. Zarówno kwasy tłuszczowe omega-3, jak i polifenole są uważane za krytyczną żywność dla mózgu i mogą czynić cuda dla mózgu, w tym funkcji motorycznych, jeśli są przyjmowane z umiarem.

Zdrowa dieta może pomóc w depresji, ale badania wykazały, że niski poziom omega-3 w organizmie może być szczególnie szkodliwy. Ponieważ orzechy włoskie zawierają dużo omega-3, mogą pomóc w zapobieganiu depresji.

Ostrożnie: Zbyt wiele czegokolwiek może być szkodliwe. Spożywanie zbyt dużej ilości orzechów włoskich może powodować przyrost wagi z powodu wysokiej kaloryczności oraz kamicę nerkową z powodu zawartości szczawianów.

Często zadawane pytania (FAQs)

Q. Ile orzechów włoskich należy jeść w ciągu dnia? A. Orzechy włoskie są doskonałym źródłem niezbędnych tłuszczów. Spożywanie 7-8 orzechów włoskich dziennie może pomóc w czerpaniu korzyści z ich spożywania. P. Jakie są korzyści z jedzenia orzechów włoskich? O. Orzechy włoskie zawierają mnóstwo dobrych rodzajów tłuszczów, takich jak tłuszcze wielonienasycone, które są dla ciebie lepsze niż tłuszcze nasycone. Zawierają również dużą ilość kwasów tłuszczowych omega-3. Badania wykazały, że spożywanie orzechów włoskich może pomóc obniżyć poziom złego cholesterolu LDL, ale także obniżyć poziom cholesterolu ogółem. P. Co się stanie, jeśli zjesz dużo orzechów włoskich? A. Ryzyko i środki ostrożności. Orzechy włoskie są gęste w kalorie, dlatego zaleca się spożywanie ich z umiarem, aby zmniejszyć ryzyko przybierania na wadze. Mogą one również powodować powstawanie kamieni nerkowych z powodu zawartości szczawianów w nich obecnych. Ponadto, wysokie spożycie orzechów włoskich jest również związane z biegunką. P. Kiedy należy jeść orzechy włoskie rano czy wieczorem? Orzechy włoskie mogą być spożywane o każdej porze dnia. Możesz namoczyć orzechy włoskie na noc i zjeść je z samego rana lub trzymać miseczkę z namoczonymi orzechami włoskimi w pobliżu łóżka i jeść je przed snem. Możesz dodać kilka namoczonych migdałów do kubka jogurtu i zjeść jako przekąskę w środku dnia.
Tagi: 10 niesamowite korzyści zdrowotne z orzechów włoskichAnti-cancer anty-inlfammatoryboosts metabolizmBrain foodenergy boostGood dla mózguzdrowa skóraheart zdrowej żywnościPomaga zapobiegać rakowiImproves płodnościStrong włosy i paznokcieWalnuts zarządzania wagą

Autor