10 niesamowitych korzyści zdrowotnych płynących z orzechów włoskich
Orzechy włoskie zostały okrzyknięte "pokarmem dla mózgu", ponieważ są do niego podobne. Badania dowiodły, że regularne spożywanie orzechów włoskich poprawia funkcjonowanie mózgu. Orzechy włoskie są łatwe do dodania do diety i są bardzo bogate w składniki odżywcze. Są bogate w witaminy i minerały, takie jak potas, żelazo, cynk i magnez.
Te orzechy drzewa mają znikome sodu, są wolne od cholesterolu, i są ładowane z dobrych kwasów tłuszczowych omega-3.
Oto 10 niesamowitych korzyści zdrowotnych płynących z orzechów włoskich:
#1 Energy Boost
Orzechy włoskie zawierają dużo witamin z grupy B, które mogą podnieść poziom energii. To dodatkowo zwiększa korzyści płynące z kontroli wagi. Kiedy mamy energię, jesteśmy bardziej skłonni do ruchu. Możesz dodać trochę orzechów włoskich do kubka jogurtu i zjeść garść jako przekąskę lub do smoothie na śniadanie, aby zwiększyć poziom energii.
#2 Zdrowa skóra
Orzechy włoskie zawierają silne przeciwutleniacze, takie jak witamina E, które przyczyniają się do tego, że Twoja skóra wygląda zdrowo i jest elastyczna. Możesz również stosować olej z orzechów włoskich, aby zapobiec wysuszeniu skóry - to sprawia, że jest on doskonałym dodatkiem do Twojej rutyny skórnej.
#3 Wzmacnia metabolizm
Orzechy włoskie są bogate w niezbędne kwasy tłuszczowe, które mogą zwiększyć metabolizm. Garść orzechów włoskich może zapewnić impuls do spowolnienia metabolizmu, pomóc w trawieniu, wzroście, rozwoju i innych procesach metabolicznych.
#4 Przeciwzapalne
Wiele chorób, takich jak cukrzyca, reumatoidalne zapalenie stawów, miażdżyca, alergie są z powodu stanów zapalnych. Orzechy włoskie mogą okazać się korzystne, ponieważ mają właściwości przeciwzapalne. Spożywanie orzechów włoskich każdego dnia może pomóc w lepszej walce z tymi chorobami.
#5 Zdrowe Serce
Jeśli w Twojej rodzinie występują choroby serca, rozważ zaopatrzenie się w ten zdrowy orzech!
Orzechy włoskie sprzyjają zdrowej gospodarce lipidowej, ponieważ obfitują w tłuszcze omega-3, takie jak kwas alfa-linolenowy i kwas linolenowy. Badania wykazały, że porcja orzechów włoskich dziennie pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu i ryzyka choroby wieńcowej serca. Są one również korzystne w zmniejszaniu wysokiego ciśnienia krwi.
#6 Pomaga zapobiegać nowotworom
Orzechy włoskie są bogate w kwasy tłuszczowe Omega-3 i mają dużą ilość przeciwutleniaczy w rodzinie orzechów. Ze względu na ten impuls przeciwutleniaczy, orzechy włoskie zostały udowodnione, aby zwalczać ryzyko zachorowania na raka. Pomagają one spowolnić wzrost wielu nowotworów, takich jak rak prostaty, piersi i trzustki.
#7 Poprawia płodność
Jedną z korzyści płynących z orzechów włoskich jest poprawa żywotności i ruchliwości plemników. Mogą one również pomóc w produkcji plemników, poprawiając ich jakość, a także zapobiegać morfologii plemników lub ich nieprawidłowemu rozwojowi.
#8 Wzmacnia włosy i paznokcie
Uważa się, że orzechy włoskie pomagają włosom i paznokciom rosnąć silniejsze i dłuższe oraz pomagają zapobiegać wypadaniu włosów ze względu na wysoki poziom biotyny lub witaminy B7 w orzechach włoskich. Witamina E obecna w orzechach włoskich pomaga również nadać włosom i paznokciom zdrowy połysk!
#9 Pomaga w kontroli wagi
Oprócz wszystkich innych korzyści zdrowotnych płynących z orzechów włoskich, orzech ten może być świetnym narzędziem w kontroli wagi. Orzechy włoskie zawierają mnóstwo błonnika, białka i tłuszczu, które pomogą Ci dłużej czuć się sytym i zapobiegną podjadaniu. Musisz jednak uważać na wielkość porcji, ponieważ orzechy włoskie zawierają dużą ilość tłuszczu i kalorii.
#10 Dobre dla mózgu
Orzechy włoskie są bogate w kwas alfa-linolenowy, roślinny kwas tłuszczowy omega-3. Orzechy włoskie posiadają również więcej związków polifenolowych niż jakikolwiek inny rodzaj orzechów. Zarówno kwasy tłuszczowe omega-3, jak i polifenole są uważane za krytyczną żywność dla mózgu i mogą czynić cuda dla mózgu, w tym funkcji motorycznych, jeśli są przyjmowane z umiarem.
Zdrowa dieta może pomóc w depresji, ale badania wykazały, że niski poziom omega-3 w organizmie może być szczególnie szkodliwy. Ponieważ orzechy włoskie zawierają dużo omega-3, mogą pomóc w zapobieganiu depresji.
Ostrożnie: Zbyt wiele czegokolwiek może być szkodliwe. Spożywanie zbyt dużej ilości orzechów włoskich może powodować przyrost wagi z powodu wysokiej kaloryczności oraz kamicę nerkową z powodu zawartości szczawianów.