Dieta ketogeniczna - fakty i mity

 

Niedawne badanie przeprowadzone na amerykańskim uniwersytecie wykazało, że dieta ketonowa, z której najsłynniejsza jest dieta Atkinsa, może pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów szybciej niż uprawianie sportu. Ponieważ wiele osób marzy o odchudzaniu bez intensywnej aktywności fizycznej, postanowiliśmy dowiedzieć się, czym jest dieta ketonowa i jak jest skuteczna.

Istota diety

Zwykle nasz organizm pozyskuje energię z węglowodanów, zamieniając je w glukozę. Jednak w przypadku braku węglowodanów zaczyna spożywać tłuszcze, wydobywając z nich niezbędną energię. Dieta ketogeniczna jest stosowana przez sportowców wytrzymałościowych, takich jak maratończycy czy triathloniści. Według badań dieta ketogeniczna hamuje produkcję hormonu greliny, przez co odczuwamy głód. Osobliwością diety ketogenicznej jest to, że dzięki takiemu systemowi odżywiania osoba traci na wadze z powodu utraty tłuszczu. Oznacza to, że w przeciwieństwie do większości znanych diet, masa mięśniowa u osób przestrzegających tej zasady żywienia pozostaje taka sama.

Białka, tłuszcze, węglowodany

Głównym „składnikiem pokarmowym” diety ketonowej są tłuszcze, które stanowią 75% diety. Następnie następują białka - 20%. I wreszcie węglowodany, które stanowią 5% całkowitej masy pokarmu. Głównym warunkiem tej diety jest całkowita eliminacja cukru z jadłospisu. Ponadto absolutnie zakazane są absolutnie wszelkie produkty mączne. Jak obliczyć ilość białka, tłuszczu i węglowodanów? To bardzo proste: 1 g białka powinno stanowić 1 kg twojej wagi. Powiedzmy, że jeśli twoja waga wynosi 90 kg, potrzebujesz 90 g białka. Tłuszcz powinien być odpowiednio 3,75 razy większy, czyli około 340 g, a węglowodany 4 razy mniej - około 23 g.

Za I przeciw

Jak już wspomnieliśmy, dieta ta jest prawie całkowicie wolna od węglowodanów, a jej podstawą są pokarmy bogate w tłuszcze, a także te z białkiem. Dozwolone produkty:

• Olej kokosowy i masło (specjaliści od diety ketogenicznej szczególnie polecają olej kokosowy)

• Orzechy

• Jajka

• Każde mięso, w tym wieprzowina; ptak; jajka; owoce morza, w tym ryby

• Grzyby

• Zielone warzywa bogate w błonnik wspomagający trawienie; pomidory w małych ilościach

• Beztłuszczowe produkty mleczne, z wyłączeniem mleka

Produkty zabronione:

• Wszelkie produkty mączne

• Przetwory mięsne (kiełbasy, kiełbasy) ze względu na zawartość cukru

• Warzywa bogate w cukier i węglowodany, takie jak kukurydza i ziemniaki

• Owoce i suszone owoce (dozwolone jest tylko kilka jagód)

• Każdy alkohol zawierający cukry i zboża

Przepisów na gotowanie potraw „ketogenicznych” jest bardzo dużo, co oznacza, że jedzenie na tej diecie może być smaczne i dość urozmaicone, więc jeśli znosisz brak zabronionych pokarmów w diecie, to jest ona dla ciebie.

Cechy diety

Główną zaletą diety ketogenicznej jest szybka utrata wagi poprzez rozpuszczenie tłuszczu bez uszkadzania tkanki mięśniowej. Nie musisz głodować - ta dieta pozwala na podjadanie dozwolonych potraw, nie musisz też całkowicie rezygnować ze smażonych potraw. Dieta ketogeniczna nie implikuje zasad oddzielnego żywienia - mięso można spożywać z dowolnym dozwolonym produktem, czy to z grzybami, czy z jajami. W przeciwieństwie do większości diet, diety ketogeniczne nie wymagają usuwania soli, która oprócz aromatyzowania potraw pomoże przywrócić równowagę elektrolitową. Dieta nie nadaje się do długotrwałego stosowania, nie może być sposobem na życie z powodu braku równowagi. Dieta nie ogranicza czasu jedzenia do standardowej 18:00 - można jeść o każdej porze, ale oczywiście w rozsądnych granicach. Podczas diety możesz poczuć aceton w ustach - przejściowy efekt uboczny tworzenia się ketonów w organizmie. Dlatego bardzo ważne jest przestrzeganie reżimu picia co najmniej 8 szklanek wody dziennie.

Autor