Czym jest dieta samuraja?

 

Japońska dieta jest w Polsce niesamowicie popularna: jest niedroga, wystarcza tylko na dwa tygodnie, a co najważniejsze daje gwarantowany efekt, który również utrzymuje się przez długi czas. Dieta japońska nie jest odpowiednia dla kobiet w ciąży, kobiet karmiących, z zapaleniem błony śluzowej żołądka i wrzodami, a także dla osób z chorobami wątroby i nerek, chorobami serca. Przed rozpoczęciem diety należy skonsultować się z lekarzem.

Dieta japońska na 14 dni: oryginalna czy spekulacyjna?

Wszystkie potrawy dozwolone na japońskiej diecie przez 14 dni są dobrze i od dawna znane Europejczykom. To zdecydowany plus, ponieważ ryzyko nagłych alergii jest zminimalizowane, a niezbędne składniki do posiłku można kupić w każdym, nawet najmniejszym i najskromniejszym sklepie spożywczym. Nie wiadomo dlaczego ta dieta odchudzająca nazywa się japońską. Według niektórych źródeł została wynaleziony w tokijskiej klinice, według innych nazwa została zainspirowana prostą i przejrzystą dietą, która daje oczekiwany inspirujący efekt.

Dowiedz się więcej o diecie Samuraja na stronie Cateromarket.pl

Ponadto popularność japońskiej diety na 14 dni, która zyskała na całym świecie, wyróżnia się umiarem zarówno w składzie, jak i kaloryczności dozwolonych pokarmów, a to również sprawia, że nawiązuje do tradycyjnej żywności dalekowschodniej. Japońska dietetyk Naomi Moriyama jest przekonana, że młodość i długowieczność jej rodaków to efekt stosunkowo niewielkiej ilości węglowodanów w dziennym jadłospisie i niewielkiej wielkości porcji. Moriyama szacuje, że Japończycy spożywają średnio o 25% mniej kalorii niż w jakimkolwiek innym kraju. Na przykład w Japonii nie ma zwyczaju jedzenia chipsów ziemniaczanych, czekolady, wypieków z ciasta, a Japończycy dowiedzieli się o maśle od Europejczyków dopiero na początku XX wieku i nadal są wobec niego podejrzliwi. Oznacza to, że wybór zdrowej żywności z umiarem jest narodową cechą kulturową Japonii.

„Samurajskie” zasady diety japońskiej

Głównym środkiem sycącym w japońskiej diecie jest białko z jaj kurzych, kurczaka, wołowiny, ryb i produktów mlecznych. Węglowodany są reprezentowane w krakersach i niektórych dozwolonych warzywach, tłuszcze - w oliwie z oliwek, która może być używana do gotowania i sałatek, a także w mięsie i rybach. Owoce i warzywa są bogate w błonnik, który w niektóre dni diety nie jest nawet regulowany. Kawa i zielona herbata pozwalają nie tylko orzeźwić, ale także zawierają zdrowe antyoksydanty (dlatego warto wybierać herbatę i kawę wysokiej jakości, zawsze naturalne, bez aromatów i dodatków). Jak widać, wszystkie niezbędne składniki odżywcze w japońskiej diecie są dostępne, aczkolwiek z surowymi ograniczeniami dotyczącymi składu i ilości. Dlatego diety nie można nazwać zbilansowaną, a przestrzeganie jej dłużej niż dwa tygodnie jest niebezpieczne dla zdrowia. Jednak nawet w ciągu tych 14 dni twój organizm może zareagować na zmniejszenie ilości węglowodanów w jadłospisie: w tym przypadku możesz odczuwać bóle ciała, osłabienie, ból głowy. Jeśli wystąpią takie objawy, zrezygnuj z diety i zgłoś się do lekarza.

Schemat picia jest szczególnie ważny w diecie japońskiej. Pij dużo czystej, niegazowanej wody o temperaturze pokojowej, aby nie tylko zapewnić uczucie sytości w żołądku, ale także wyeliminować przetworzone białka zwierzęce. Głównym warunkiem powodzenia japońskiej diety przez 14 dni jest ścisłe przestrzeganie jej planu. Nie myl dni i do woli wymieniaj niektóre produkty na inne, nawet podobne. Jedynym wyjątkiem może być chyba tylko poranna kawa - można ją wymienić bez żadnych konsekwencji na filiżankę zielonej herbaty bez cukru. Wskazane jest, aby zrezygnować z soli przez cały czas trwania diety.

Cechuje ją mała liczba posiłków dziennie (tylko trzy zamiast zdrowszych 5-6) i brak przekąsek na japońskiej diecie. Zjedz kolację przynajmniej kilka godzin przed snem, a rano zacznij od szklanki wody na czczo - to dobre dla metabolizmu i pozwala lepiej znieść brak śniadania.

Autor