Wysoki błonnik niskokaloryczny przepis: Brązowy ryż Pulao

Kto powiedział, że ryż nie może być smaczny, jeśli próbujesz schudnąć? Po prostu dokonaj zdrowszego wyboru, zamieniając brązowy ryż na biały. W połączeniu z warzywami i przyprawami, przepis na pulao z brązowego ryżu, który podałam poniżej, może służyć jako mała przekąska lub nawet pełnowartościowy posiłek, w zależności od Twoich preferencji.

Brązowy ryż, w przeciwieństwie do białego, nadal posiada boczne łuski i otręby, co przyspiesza czas gotowania i ułatwia trawienie, ponieważ jest lżejszy dla żołądka. Boczne łuski i otręby są bogate w błonnik, białko, tiaminę, wapń, magnez i potas. Dzięki niskiemu wskaźnikowi glikemicznemu jest szczególnie korzystny dla osób starających się schudnąć lub cierpiących na cukrzycę.

Niektóre raporty wskazują, że brązowy ryż zawiera wysoki poziom arsenu, który jest naturalnym pierwiastkiem (minerałem) występującym w wodzie, glebie, powietrzu i naszej żywności. Mając to na uwadze, istnieje kilka wskazówek, o których należy pamiętać podczas stosowania brązowego ryżu:

- Sprawdzaj etykiety marek i wybieraj brązowy ryż Basmati, ponieważ według raportów konsumenckich odmiana Basmati ma najmniej.

- Dokładnie opłucz ryż przed gotowaniem. Dodaj nadmiar wody, np. 3 szklanki wody na jedną szklankę ryżu i zagotuj. Po 30 minutach odcedź wodę i gotuj ryż na parze, aby arsen został utracony w wodzie.

1. Przepis na Brown Rice Pulao

2 filiżanki brązowego ryżu

1 marchew, posiekane

1 papryka, posiekany

1 cebula, posiekana

1 gałązka cebuli dymki, posiekana

½ szklanki groszku, łuskany

1 cytryna, wyciśnięty sok

Sól do smaku

Masala, zmielona na proszek

2 goździki

1 liść laurowy

½ cala kawałek cynamonu

1 strąk kardamonu

Masala, zmielona na pastę

3 do 4 zielonych papryczek chilli

1-calowy kawałek imbiru

2 płatki czosnku

2 łodygi kadipatta (liście curry)

2 łodygi bazylii

2 łodygi pudiny (liście mięty)

½ filiżanki świeżej dhania (liście kolendry)

Metoda

    Doprowadzić do wrzenia dużą ilość wody (około 2 litrów). Dodać sok z połowy cytryny i wsypać ryż. Dodaj 2 łyżeczki soli i ponownie doprowadź do wrzenia. Przykryć i gotować ryż do momentu, aż będzie prawie gotowy. Odcedzić nadmiar wody, przykryć i odstawić do czasu, aż będzie potrzebny. Rozgrzać patelnię, dodać cebulę i mieszając gotować przez 2-3 minuty. Dodać zmielony proszek i pastę i wymieszać, gotować dalej przez 2 minuty. Przełożyć na dużą patelnię do mikrofalówki i dodać wszystkie pozostałe warzywa. Dodaj ½ szklanki wody, przykryj luźno i gotuj w mikrofalówce na wysokim ogniu przez 4-5 minut, a następnie wyjmij. Warzywa powinny być prawie ugotowane, ale tylko jędrne. W razie potrzeby powtórz czynność przez 2 minuty i pozostaw pod przykryciem przez 2-3 minuty. Zdejmij pokrywkę, wlej nadmiar płynu do ryżu i dobrze wymieszaj. Dodaj do ryżu ugotowane warzywa, pozostały sok z cytryny i sól, jeśli to konieczne. Dobrze wymieszać, aż ryż i warzywa będą dobrze wymieszane. Przełożyć do naczynia mikrofalowego i podgrzewać na wysokim ogniu przez 1 minutę. Udekoruj posiekaną kolendrą i podawaj gorące.Podawaj z curd lub chutney.

Kalorie ogółem (100 gm porcji) 80,5; Białko 1,9, Tłuszcz 1,2

Aby rozpocząć z najlepszych diet i wyborów szkoleniowych dla Twojego fitnessu lub planu odchudzania, zarejestruj się już dziś i porozmawiaj z naszymi ekspertami.

Stań się fit z HealthifyMe. Zarejestruj się tutaj

Tagi: OtrębyBrązowy ryżBrązowy ryż pulaoIndyjska żywnośćIndyjskie przepisy dla diabetyków

Autor